Primarul din Focşani, Cristi Misăilă, reclamă, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu, blocajul financiar în care se află Primăria ca urmare a aprobării bugetului local pe anul în curs în 10 mai. Edilul îi scrie premierului că, la acest moment, Primăria Focşani se află în imposibilitatea de a face plăţi ca urmare a invalidării bugetului de către programul informatic al Ministerului de Finanţe, cu o serie de consecinţe grave pentru oraş şi administraţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din data de 10 mai municipiul Focşani se află în imposibilitatea reală de a finanţa serviciile publice şi instituţiile din subordine, motivat de faptul că proiectul de buget fundamentat de primar în calitate de ordonator de credite potrivit metodologiei de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2021, a estimărilor pe anii 2022-2024, a Legii nr. 15/2021 a bugetului de stat, a Legii 273/2006, prin raportare la angajamentele şi strategiile locale legale şi propus potrivit art. 155 alin.(4) lit. a ) din Codul Administrativ a fost modificat în mod substanţial şi nelegal de către majoritatea din Consiliul Local", arată primarul Cristi Misăilă, în scrisoarea deschisă.

În document, primarul susţine că prin aprobarea unor amendamente s-a ajuns la un buget în care alocarea anuală pe unele linii bugetare din secţiunea de funcţionare să fie zero sau sub valoarea deja angajată şi cheltuită în limita a 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent.

"O situaţie deosebită se înregistrează în ceea ce priveşte cheltuielile de personal care au fost diminuate în mod nejustificat şi nelegal cu procente între 60% şi 80%", atrage atenţia primarul Cristi Misăilă.

Misăilă îi consideră responsabili de această situaţie pe consilierii coaliţiei majoritare din Consiliul Local Focşani, dar îl acuză şi pe prefect că şi-ar fi depăşit atribuţiile şi ar fi comis un abuz de putere.

"Prefectul, prin abuz de putere şi cu depăşirea atribuţiilor legale, s-a angajat împreună cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, într-un demers de dezinformare publică menit să susţină demersul politic al majorităţii din Consiliul Local care a declarat război primarului, angajaţilor Primăriei şi, nu în ultimul rând, focşănenilor! Aceştia din urmă trebuie să ştie că în umbra declaraţiilor mincinoase ale Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea şi a Prefectului, Primăria Municipiului Focşani se află în imposibilitatea de a funcţiona! Este oarecum ipocrită atitudinea Prefectului care, în comunicarea transmisă Primăriei Focşani, arată că are ca obligaţii menţinerea unui climat de pace socială (...) acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale", susţine Misăilă.

În finalul scrisorii, primarul Misăilă atrage atenţia prim-ministrului Florin Cîţu că, deşi printre rânduri atât Prefectura, cât şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea recunosc faptul că bugetul municipiului Focşani este unul nefuncţional, cele două instituţii nu iau măsurile legale necesare deblocării acestei situaţii şi, mai mult, în comunicările publice se situează, partizan, de partea PNL-USR PLUS.

"Lipsa de reacţie instituţională a Instituţiei Prefectului şi a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea reprezintă, în sine, un abuz de putere, acesta având ca scop pereclitarea climatului de pace socială şi, mai mult de atât, ar putea genera escaladarea unor tensiuni sociale nedorite. Pe această cale vă solicit să stopaţi, prin pârghiile de care dispuneţi spectacolul politic girat de Prefectul de Vrancea, Gheorghiţă Berbece, şi şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea, Ciprian Iamandi, în aşa fel încât oamenii din Focşani să îşi poată vedea liniştiţi de viaţă, iar angajaţii din Primăria Municipiului Focşani şi din instituţiile subordonate să îşi poată încasa salariile, conform prevederilor legale în vigoare", solicită primarul Cristi Valentin Misăilă.

Bugetul local al municipiului Focşani, cu amendamentele propuse de PNL-USR, a fost declarat invalid de Ministerul de Finanţe.

Invalidarea vine după ce, în şedinţa în care a fost adoptat proiectul de buget pentru 2021, majoritatea din Consiliul Local a votat mai multe amendamente prin care s-au tăiat cheltuieli de funcţionare de la Primărie şi de la instituţiile subordonate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.