Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, declară că nu este de acord cu plasarea în carantină în municipiu şi în staţiunea Mamaia a celor 1500 de români care vor fi repatriaţi din zona roşie a Italiei, grav afectată de pandemia de coronavirus, şi crede că putea fi găsite soluţii mai bune atât pentru cei aduşi din străinătate, cât şi pentru constănţeni. El a precizat că nu a fost consultat în legătură cu această decizie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primăria Constanţa a transmis sâmbătă, un comunicat de presă, referitor la ordinul ministrului de Interne şi la decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a plasa în carantină în judeţul Constanţa un număr de 1500 de cetăţeni români proveniţi din zona roşie a Italiei, din care o parte vor fi repartizaţi în statiunea Mamaia. 
Sursa citată menţionează că primarul Decebal Făgădău nu este membru al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu a fost consultat în legătură cu această decizie. 
De asemenea, edilul nu este de acord cu această hotărâre. 
“Primarul Decebal Făgădău nu este de acord cu această decizie a  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi este convins că se puteau găsi soluţii mai bune atât pentru cei repatriaţi, cât şi pentru constănţeni. Ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru un dialog constructiv şi suntem deschişi la identificarea unor soluţii responsabile în această situaţie excepţională”, se mai arată în comunicatul Primăriei Constanţa. 
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a reacţionat, de asemenea, la decizia ca aproximativ 1.500 de români să fie aduşi din Italia pentru a fi carantinaţi la Constanţa. El crede că acest gest este unul de iresponsabilitate maximă, atât pentru cei aduşi din Italia, cât şi pentru locuitorii judeţului. El face apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la Guvernul României să ia măsurile care se impun şi să nu transforme acest judeţ într-unul izolat, solicitând ca cei aduşi din Italia să fie triaţi epidemiologic şi transportaţi apoi în judeţele de unde provin. 
 
Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a anunţat sâmbătă dimineaţa, că cei 1500 de români din Italia, care vor sosi începând din 21 martie pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu vor intra în carantină instituţionalizată şi vor fi testaţi pentru a fi depistate persoanele care suferă de coronavirus. El a menţionat că starea generală de sănătate a românilor repatriaţi este una bună. El a transmis că este obligaţia tuturor românilor de a fi solidari şi a precizat că politicieni iresponsabili spun că românii aduşi din Italia nu ar trebui să beneficieze de asistenţa statului român. 
“Toţi prefecţii din ţară lucrează pentru a limita răspândirea coronavirusului. Este o obligaţie faţă de români, este obligaţia funcţiei, a ordinelor primite în starea de urgenţă, este obligaţia noastră, a tuturor, de a fi solidari pentru că doar împreună putem să ieşim din această situaţie. Politicieni iresponsabili au început să se lamenteze că românii, fraţii noştri, prietenii noştri, rudele noastre, nu ar trebui să beneficieze de asistenţa statului român, pentru că pun binele lor mai presus de binele tuturor. Acelaşi comportament de a cumpăra tot orezul, de a cumpăra tot spirtul al unor partide politice demonstrează încă o dată iresponsabilitate, laşitate, mojicie şi instigă la învrăjbirea românilor împotriva românilor”, a transmis George Niculescu. 
Prefectul a menţionat că sâmbătă două aeronave vor veni pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Italia una dintre acestea aterizând deja. El a mai precizat că probele recoltate de la aceste persoane repatriate pentru a se stabili dacă au sau nu coronavirus, vor fi lucrate la Bucureşti şi că nu va fi afectată capacitatea de testare a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.