Primăriile comunelor Bărcăneşti şi Axintele, din judeţul Ialomiţa, au fost somate de comisarii Gărzii de Mediu să oprească arderile ilegale de deşeuri. Fenomenul este tot mai întâlnit, gunoaiele fiind incendiate în pubele abandonate pe marginea drumurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dat ultimatum primăriilor comunelor Bărcăneşti şi Axintele, din judeţul Ialomiţa, să stopeze o practică tot mai des întâlnită în localităţile din aceste zone administrative: incendierile clandestine de deşeuri, în pubele abandonate pe marginea drumului principal”, a transmis Garda de Mediu.  

Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Alexandru Mihai Cacoveanu, a precizat că nu s-au aplicat amenzi, dar s-au stabilit termene de remediere.  

”În urma controlului inopinant făcut pe raza Primăriilor Bărcăneşti şi Axintele, din Ialomiţa, au fost identificate diferite puncte în care erau depozitate şi abandonate deşeuri, iar eliminarea acestora se executa în afara spaţiilor autorizate. De asemenea, în localităţile care fac parte din cele două comune au fost identificate incendieri clandestine de deşeuri în pubele abandonate pe marginea drumului principal. Pentru remedierea acestor probleme nu s-au aplicat amenzi contravenţionale, dar au fost dispuse măsuri urgente, iar în cazul în care nu vor fi implementate în termenele stabilite, întreaga responsabilitate va reveni primăriilor celor două unităţi administrativ-teritoriale”, a declarat Alexandru Mihai Cacoveanu. Autorităţile locale au termen până pe 24 martie 2022 să salubrizeze toate zonele cu depozite necontrolate de deşeuri.  

Printre măsurile impuse primăriilor se află:  

salubrizarea zonelor identificate, astfel încât să nu se pună în pericol sănătatea populaţiei şi fără a dăuna mediului;  

interzicerea abandonării deşeurilor şi eliminarea acestora în afara spaţiilor autorizate şi interzicerea incendierii deşeurilor pe toată raza comunelor respective.  

”Mai mult decât atât, autorităţile locale trebuie să înştiinţeze atât operatorii economici care funcţionează pe raza comunelor, cât şi gospodăriile, în privinţa interzicerii eliminării deşeurilor în afara spaţiilor autorizate şi incendierii acestora, în orice formă”, subliniază comisarul general adjunct. 

Conform OUG nr 92/ 2021, pentru neasigurarea colectării selective pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, din deşeurile municipale, administraţiile publice locale pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.  

De asemenea, pentru abandonarea deşeurilor, eliminarea deşeurilor în spaţii neautorizate şi incendierea deşeurilor sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 50.000 şi 70.000 de lei, pentru persoane juridice. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.