Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi primarul oraşului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, au stabilit crearea de grupuri comune de lucru pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul mobilităţii urbane, smart city şi turismului. Discuţiile au avut loc la Bucureşti, unde primarul din Madrid s-a aflat în vizită, şi au vizat proiecte în domeniile prevăzute în memorandumul semnat recent în Capitala Spaniei: fluidizarea traficului şi turismul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul general, Gabriela Firea, a primit, la sediul Primăriei Capitalei, vizita primarului oraşului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, care s-a aflat zilele acestea în România, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Primăria municipiului Bucureşti (PMB).

În cadrul întrevederii, cei doi primari au stabilit că un grup de experţi madrileni vor veni în perioada următoare la Bucureşti pentru a iniţia, împreună cu specialişti ai Primăriei Capitalei, proiecte concrete în două dintre domeniile prevăzute în memorandumul semnat recent în Capitala Spaniei: fluidizarea traficului şi turismul.

"Aşa cum am convenit la Madrid, în urma semnării memorandumului între cele două Capitale, sper că vom constitui, cât mai rapid, grupuri de lucru comune împreună cu specialiştii madrileni, pentru a discuta despre cele mai importante domenii de dezvoltare ale Bucureştiului, în special despre traficul rutier, care reprezintă, pentru Capitala României, o problemă pentru a cărei rezolvare lucrăm intens. Am aprobat un plan de mobilitate, am cumpărat 400 de autobuze noi euro 6, vom mai achiziţiona 100 de autobuze electrice, 100 tramvaie, 100 troleibuze, precum şi alte 100 de autobuze GNC. Am demarat de asemenea lucrări de infrastructură menite să fluidizeze traficul, lărgirea unor artere şi realizarea de pasaje în zone intens circulate din Bucureşti", a declarat Gabriela Firea.

La rândul său, primarul oraşului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, a dat asigurări că Bucureştiul va beneficia de asistenţa specialiştilor madrileni în domenii care vizează dezoltarea oraşului şi a evidenţiat faptul că administraţia pe care o conduce a implementat, pentru fluidizarea traficului, dar şi în scopul reducerii poluării, măsuri restrictive.

"Am stabilit recent o nouă normă pentru tot Madridul, care va intra în vigoare la 30 noiembrie, prin care nu se va mai putea circula cu viteze mai mari de 30km/h în oraş, nici pe timp de zi, nici pe timp de noapte. Traficul va fi mai lent, dar mai fluent. Există contestatari, însă suntem încrezători că oamenii ne vor sprijini. În paralel, acordăm facilităţi taximetriştilor care îşi achiziţionează autoturisme nepoluante, fără să le impunem totuşi acest lucru. Cred că este nevoie de măsuri dure, astfel încât să putem scădea gradul de poluare în marile oraşe şi să contribuim astfel la creşterea duratei de viaţă a cetăţenilor. O statistică a bolilor respiratorii, de exemplu, reprezintă un indicator bun pentru gradul de poluare dintr-un oraş", a spus Castrillo.

Primarul oraşului Madrid a mai explicat că în ultimii ani, în Capitala Spaniei s-au făcut eforturi susţinute pentru modernizarea parcului auto destinat transportului public, prin achiziţionarea de mijloace de transport public în comun mai puţin poluante.

Manuela Carmena Castrillo a adăugat că specialiştii Primăriei Madrid sunt dispuşi să acorde asistentă Bucureştiului pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul turismului, astfel încât Capitala României să devină o destinaţie atractivă pentru cetăţenii din Spania.

În luna octombrie, primarii celor două capitale, Gabriela Firea şi Manuela Carmena Castrillo, au semnat, la sediul municipalităţii madrilene, Memorandumul de Înţelegere dintre Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi Primăria Madridului.

Cele două oraşe au identificat o serie de domenii în care sunt interesate să dezvolte colaborarea: dezvoltarea durabilă, din perspectiva Agendei 2030, dezvoltarea infrastructurii, educaţie, cultură şi turism. Acordul semnat are la bază interesul comun pentru servicii publice de calitate, pentru noi căi de participare cetăţenească şi pentru transformarea oraşelor în medii cât mai plăcute pentru locuit.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.