Conducerea Primăriei Focşani reclamă faptul că i se cere să preia administrarea Centrului de vaccinare deschis la Casa Armatei, arătând însă că, legal, nu poate face acest lucru decât printr-o hotărâre de Guvern. "Acest lucru se pare că nu îl înţeleg nici cei de la Prefectură şi nici cei de la DSP Vrancea, care îl acuză pe primarul Cristi Valentin Misăilă că refuză să ia în administrare Centrul de vaccinare de la Casa Armatei", afirmă sursa citată. În plus, reprezentanţii Primăriei susţin că pentru spaţiul din Casa Armatei unde este centrul de vaccinare cheltuielile cu utilităţile sunt foarte mari, iar primarul propune să fie luate în calcul alte spaţii, care aparţin municipalităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19, Guvernul a transferat întreaga responsabilitate a administrării centrelor de vaccinare şi a angajării personalului din centre în sarcina primăriilor, cu promisiunea că autorităţile locale vor primi ulterior banii cheltuiţi pe perioada derulării acesteia. Cu toate acestea, Prefectura Vrancea şi Direcţia de Sănătate Publică Vrancea au înfiinţat un centru de vaccinare la Casa Armatei, fără consultarea Primăriei Municipiului Focşani", arată reprezentanţii Primăriei Focşani, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Conform sursei citate, actele normative emise cu privire la modul de organizare şi funcţionare a centrelor de vaccinare prezintă şi modalitatea de decontare de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, a cheltuielilor făcute de primării cu personalul angajat în centrele de vaccinare, precum şi cu întreţinerea acestora.

Reprezentanţii Primăriei precizează că imobilul Casa Armatei din Focşani este în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (Brigada 8 ROT) şi nu poate fi preluat, total sau partial, în mod legal în administrarea Primăriei decât în baza unei Hotărâri de Guvern.

"Acest lucru se pare că nu îl înţeleg nici cei de la Prefectură şi nici cei de la DSP Vrancea, care îl acuză pe primarul Cristi Valentin Misăilă că refuză să ia în administrare Centrul de vaccinare de la Casa Armatei. Edilul a precizat că la Dispensarul din Sud funcţionează doar un singur punct de vaccinare, deşi există posibilitate pentru a se înfiinţa încă cel puţin trei puncte de vaccinare în acelaşi imobil", scrie în comunicat.

Sursa citată arată că valorile facturilor lunare de utilităţi sunt foarte mari la Casa Armatei - 22.000 lei apă, 30.000 lei energie termică, iar cele cu energia electrică şi mai mari. "Toate acestea sunt cheltuieli care vor trebui suportate de la bugetul local până la finanţarea venită de la Guvern, care, din experienţa centrelor de carantinare, întârzie foarte mult", adaugă reprezentanţii Primăriei.

Ca urmare, primarul a propus prefectului si conducerii DSP Vrancea să fie luate în calcul imobile care aparţin Primăriei (sălile de sport ale unităţilor şcolare şi hotelul bază de practică de la Colegiul Economic "Mihail Kogălniceanu“), pentru că la Casa Armatei nu se pune la dispoziţie toată clădirea, ci numai o suprafaţă.

"Cum vom calcula consumurile de apă, de energie, de încălzire şi aşa mai departe, atât timp cât nu există o diferenţiere şi o departajare foarte clară a acestora. Şi va veni apoi Curtea de Conturi, pentru că a venit imediat şi după ce s-a terminat cu carantinarea şi am fost verificaţi la sânge. Dar raportul final a arătat că avem toate documentele în regulă, pentru că eu am respectat întocmai legea şi tocmai de aceea nu pot să închei, în condiţiile de faţă, un contract în afara legii. Cu tot respectul pentru toţi focşănenii, trebuie să se găsească o soluţie legală pentru a prelua acel spaţiu şi atunci îl vom prelua imediat. Iar singura soluţie legală este să se dea o Hotărâre de Guvern în acest sens”, a declarat primarul Cristi Valentin Misăilă, citat în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.