Primăria Constanţa susţine că a sancţionat Arhiepiscopia Tomisului pentru lucrările făcute la acoperişul Palatului Arhiepiscopal, clădire afectată de incendiu în toamna anului trecut, deoarece nu a primit documentele solicitate pentru lucrările respective. Municipalitatea afirmă că nu a primit avizul de la Direcţia de Cultură pentru a putea să elibereze documentele care i-au fost cerute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primăria Constanţa a transmis, marţi, printr-un comunicat că Arhiepiscopia Tomisului a depus  cereri pentru eliberarea Certificatului de Urbanism şi a Autorizaţiei de Construire în regim de urgenţă pentru punere în siguranţă şi protejare temporară a clădirii monument istoric ca urmare a incendiului produs în 15 octombrie 2022.  

„Având în vedere că Palatul Arhiepiscopal este clădire monument istoric, pentru eliberarea oricărui document urbanistic este necesar avizul/punctul de vedere al Direcţiei Judeţene de Cultură/Ministerului Culturii care, până în momentul de faţă, nu a fost transmis Primăriei Constanţa. Dacă Arhiepiscopia deţine acest document, invităm reprezentanţii instituţiei să ni-l prezinte pentru a putea elibera cât mai repede documentele solicitate”, se arată în comunicat.

Primăria Constanţa a precizat că Arhiepiscopia a fost amendată deoarece nu a prezentat documentele solicitate pentru lucrările de construcţii realizate la Palatul Arhiepiscopal.

„Cât despre amenda aplicată de poliţiştii locali, reprezentanţii Arhiepiscopiei au fost invitaţi la sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală cu o serie de documente pentru lucrările de construcţii realizate la Palatul Arhiepiscopal din municipiul Constanţa, str. Arhiepiscopiei nr.23. Întrucât nu au dat curs solicitării, s-a procedat la sancţionarea Arhiepiscopiei cu amendă în cuantum de 3.000 lei”, a mai precizat Primăria Constanţa.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că va contesta amenda dată de Primăria Constanţa pentru că ar fi făcut lucrări neautorizate la acoperişul Palatului Arhiepiscopal, clădirea afectată de un incendiu la sfârşitul anului trecut. Arhiepiscopia Tomisului susţine că Primăria putea să dea autorizaţie pentru lucrările de la acoperiş în trei zile, având în vedere că este vorba de o clădire de patrimoniu, care se poate degrada având în vedere condiţiile meteorologice din această perioadă.

Un puternic incendiu a izbucnit, în luna octombrie a anului trecut, la mansarda Palatului Arhiepiscopal. În urma incendiului, nu au fost victime sau persoane care să necesite transportul la spital. Focul a distrus mansarda clădirii pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. În momentul izbucnirii incendiului la mansardă se aflau 15-16 călugări care au reuşit să se evacueze. De asemenea, atunci când pompierii au fost chemaţi pentru stingerea flăcărilor, ÎPS Teodosie oficia o slujbă la Catedrala Arhiepiscopală, aflată în apropiere.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în stil neobizantin, în urmă cu aproape o sută de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.