Inspectorii Primăriei Capitalei au început să verifice dacă magazinele şi cluburile care funcţionau la parterul clădirilor cu risc seismic ridicat au fost închise, firmele care vor fi găsite în aceste spaţii riscând să fie amendate cu sume între 50.000 şi 70.000 de lei şi să le fie suspendată activitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controalele vizează derularea activităţilor economice în spaţiile situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, după ce la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie 2015 au fost somaţi peste 470 de proprietari de spaţii comerciale privind  prevederile Legii 282, care interzice activitatea economică în spaţii care se află în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim.

"Majoritatea proprietarilor s-a conformat acestei decizii, peste 80 la sută au închis şi au suspendat activitatea, dar există situaţii punctuale în Bucureşti unde se desfăşoară în continaure activităţi economice. Proprietarii spaţiilor comerciale care menţin deschise aceste locaţii riscă amenzi între 50.000 şi 70.000 de lei şi suspendarea imediată a activităţii", a precizat Ichim.

Inspectorii Direcţiei de Control din Primăria Capitalei verifică imobilele expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public (181) sau care sunt încadrate în clasa I de risc seismic (176).

Până acum, în sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6 au fost  verificate 178 de imobile. Astfel, în Sectorul 1, din 119 imobile au fost verificate 42, în 10 dintre acestea desfăşurându-se activităţi comerciale. S-a dispus încetarea activităţii pentru 22 de agenţi economici utilizatori, fiind somaţi 12 proprietari sau administratori care, după confirmarea primirii somaţiilor urmează să fie sancţionaţi cu amendă între 50.000 şi 70.000 lei, conform OG 20/1994.

În Sectorul 3 au fost verificate 85 dintre cele 88 de imobile şi s-a constatat că se mai desfăşurau activităţi în 12 dintre ele. În aceste cazuri s-a dispus încetarea activităţii pentru toate societăţile comerciale utilizatoare, iar opt dintre ele au primit amenzi în valoare de 8.000 de lei în temeiul OG 99/2000 republicată, fiind notificaţi toţi proprietarii sau administratorii spaţiilor în cauză.

În Sectorul 4 au fost verificate 19 dintre cele 20 de imobile înregistrate, unul nefiind identificat. Din totalul imobilelor verificate, numai în trei se mai desfăşurau activităţi comerciale, toate societăţile fiind somate să înceteze de îndată activitatea.

În Sectorul 5 au fost verificate toate cele 32 de imobile, constatându-se că în şase dintre acestea continuă să se desfăşoare activitate comercială. Utilizatorii acestora au primit amenzi în valoare de 5.000 de lei, conform OG 99/2000 şi s-a dispus suspendarea activităţii, fiind notificaţi toţi proprietarii sau administratorii acestora. După confirmarea primirii somaţiilor, proprietarii sau administratorii vor fi sancţionaţi cu amendă între 50.000 şi 70.000 de lei, conform OG 20/1994.

Inspectorii municipalităţii au constatat că în Sectorul 6 există un singur imobil în care nu se desfăşoară activităţi comerciale, iar în Sectorul 2 acţiunea de verificare a început luni.
 
Printre imobilele găsite în neregulă se află şi cel din strada Blănari nr. 14, Sector 3, în care îşi continuă activitatea două societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică, respectiv Club A şi Godot Café Teatru. Proprietarii spaţiilor comerciale susţin că au altă expertiză care nu încadrează imobilul în clasa I risc seismic. Ambele societăţi au fost amendate pentru continuarea activităţii, fiind dispusă şi suspendarea activităţii. Proprietarii au fost înştiinţaţi să ia de îndată toate măsurile de încetare a activităţii, după confirmarea primirii somaţiilor urmând a fi sancţionaţi contravenţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.