Prima prelevare de organe după aproape doi ani a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu. Astfel, au fost recoltate ficatul, rinichii şi corneea de la un bărbat de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, la unitatea medicală a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală. Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu din august 2020 încoace, în contextul în care această activitate a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus.

Pacientul de 53 de ani a fost internat în 19 mai, direct în Secţia Clinică ATI, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut, în comă profundă. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în 23 mai. 

La procesul de prelevare a organelor a participat o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care a prelevat ficatul, şi o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care a prelevat rinichii. De asemenea, a mai fost prelevată şi corneea, procedură efectuată de către Dr. Dorina Elena - Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin. La proceduri, din partea SCJU Sibiu au participat Dr. Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI, Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI.

"După ce contextul pandemic din ultimii doi ani a afectat procesul de prelevare de organe, am reluat acestă activitate datorită gestului de mare umanitate şi grijă pentru semeni făcut de familia pacientului. Dincolo de procedurile medicale şi procesul complex, care implică decizii şi coordonare perfectă,  ceea ce contează este salvarea de vieţi omeneşti. Cel mai mare merit aici îl are familia pacientului, iar cuvintele sunt prea puţine pentru a descrie emoţia şi încărcătura unui astfel de gest. Mulţumim din suflet familiei donatorului. De asemenea, mulţumesc colegilor mei pentru implicare şi echipelor de prelevare, pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi prin decizia Agenţiei naţionale de Transplant 57/17.12.2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.