Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a afirmat că există de la bugetul de stat un miliard şi jumătate de lei până în 2027 pentru irigaţii şi a precizat că în ultimii ani au fost investite sume importante în sistemele de iriganţii fără a se vedea eficienţa acestor bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ion Păunel a declarat marţi, la Prima News, că se cheltuiesc foarte mulţi bani pentru reabilitarea vechiului sistem de irigaţii, iar rezultatele nu se văd. 
“Pe partea de legumicultură, pe fiecare an, ne confruntăm cu aceste fenomen de secectă. Numai că noi nu trebuie să facem legumicultură fără să avem apă. Şi atunci fermierul, antreprenorul din mediul rural care s-a apucat de legumicultură, pomicultură prima dată identifică sursa de apă. Dânşii când şi-au luat sute, mii de hectare cred că asta trebuiau să identifice în primul rând, să identifice sursa de apă, nu să stăm la vechiul sistem de irigaţii care oricum nu mai este fezabil de acum 30 -50 de ani, văzând că se investesc, se cheltuiesc foarte mulţi bani pe fiecare an de a reabilita acest sistem de irigaţii dacă ar face cineva un calcul cred că irigam ţara asta şi aveam cel mai puternic şi eficient sistem de irigaţii din Europa. Doar în această perioadă avem un miliard şi jumătate de lei până în 2027 pentru irigaţii, bani de la bugetul de stat. Dacă împărţim aceşti bani la câtă suprafaţă rămâne irigată o să vedeţi că e mai rentabil să cumpărăm porumb. S-au băgat foarte mulţi bani în sistemele de irigaţii, dar fără să vedem eficienţa acestor bani şi cine verifică până la urmă ce s-a întâmplat cu aceşti bani”, a explicat Ion Păunel. 
El propune realizarea unor investiţii pentru a fi făcute sisteme de irigaţii moderne pentru fiecare fermă în parte. 
“Cred că mai eficient ar fi pentru o fermă mare să beneficieze ori de fonduri europene, ori de un ajutor din partea statului pentru a-şi face o mică staţie de pompare şi de irigare. Vorbim de sisteme digitale, de o altă eră a agriculturii. Nu putem să mai aducem noi apă pe canal. Cred că asta ar fi una dintre soluţiile pe care ar trebui să le găsească Ministerul Agriculturii vizavi de cultura mare, mici sisteme de irigaţii la nivel local în care şi fermierul să contribuie cu 10 – 20 – 30%, un credit pe o perioadă mai îndelungată şi să adaptăm tehnologii mai noi la tot ceea ce înseamnă picătura de apă”, a mai afirmat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.