Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă, joi, de la ora 12.00, la deschiderea evenimentului ”Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Joi, 1 aprilie, începând cu ora 12.00, la sediul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, se va desfăşura o manifestare dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la infiinţarea instituţiei. Aceasta marchează debutul seriei de activităţi denumită generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino” şi cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor.

De asemenea, cu această ocazie va fi prezentat filmul aniversar Pecete pentru viaţă, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei”, a transmis MInisterul apărării NAţionale.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis va lua parte la eveniment şi va susţine o alocuţiune. De asemenea, Guvernul a anunţat că premierul Florin Cîţu va fi prezent la eveniment.

Institutul ”Cantacuzino” a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino". Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea „Laboratorul de Medicină Experimentală" încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti.



Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, prepararea serului antistreptococic şi a serului antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

În Monitorul Oficial din 16 iulie 1921, a fost publicată Legea privind înfiinţarea Institutului de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, votată de Parlament si promulgată de Regele Ferdinand I la 13 iulie 1922, cu Decretul nr. 3068. Sediul acestuia a fost stabilit în 1924, într-o nouă locaţie, construită alături de Institutul V. Babeş.

”De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică (în special prin activitatea de îndrumare metodologică a Institutelor de sănătate publică din România), de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate.
Şcoala ştiinţifică ce s-a format în şi pe lângă Institutul Cantacuzino a concentrat eforturile de cercetare în domeniile microbiologiei si patologiei experimentale, favorizând dezvoltarea acestora în România. Institutul Cantacuzino a devenit treptat unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile ştiinţelor biomedicale, igienă şi epidemiologie, patologie comparată şi patologie infecţioasă, biochimie, enzimologie, imunologie, etc”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Potrivit instituţiei, pe lângă activitatea ştiinţifică, în institut se desfăşoară şi o susţinută activitate de sănătate publică, concentrată în Centre de Referinţă. Institutul Cantacuzino găzduieşte astfel Colecţia Naţională de Tulpini Microbiene şi o serie de colecţii de tulpini virale de referinţă.

Tot aici se desfăşoară şi o intensă activitate de învăţământ, în cadrul catedrei de Microbiologie si Epidemiologie a Facultăţii de Medicină din UMF „Carol Davila”, Bucureşti, (cursuri şi lucrări practice pentru studenţi, cursuri, demonstraţii şi stagii practice pentru medici rezidenţi, stagii şi cursuri de pregătire medicală continuă pentru medici specialişti microbiologi, epidemiologi şi biologi). În laboratoarele institutului, absolvenţii facultăţilor de medicină şi biologie îşi pregătesc tezele de licenţă şi de doctorat. În cadrul Centrului de învăţământ „Jacques Monod", centru realizat cu sprijinul Institutului Pasteur din Paris, se organizează cursuri de perfecţionare cu participare internaţională. Tot aici au loc în mod curent conferinţe şi sesiuni ştiinţifice, precum şi prezentarea referatelor de specialitate, etc.

Institutul Cantacuzino are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din ţări ca: Franţa, Republica Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc.

Cercetătorii din institut sunt membri sau fac parte din conducerea unor societăţi ştiinţifice naţionale, precum cele de Microbiologie, Imunologie, Biochimie etc. Institutul Cantacuzino editează, totodată, revista în limba engleză - Romanian Archives of Microbiology and Immunology, publicaţie fondată de către Profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

La sfârşitul anului 2017, conducerea statului român hotărăşte ca Institutul să fie transferat de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Apărării Naţionale, ca ultimă soluţie de salvare a acestuia. Nu este prima dată când Armata este chemată să intervină în sprijinul societăţii civile, în domenii de importanţă strategică. Prin eforturi deosebite, prin implicarea întregului personal, s-a reuşit stoparea declinului institutului şi s-a continuat cu dezvoltarea sa în scopul relansării activităţii de fabricaţie de produse biologice prin care acesta era renumit.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.