Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, marţi, la Cotroceni, pe Înaltpreasfinţitului Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această distincţie vă recunoaşte meritele excepţionale de arhipăstor al credincioşilor Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti şi, totodată, celebrează o comunitate vie şi statornică, care a devenit, de-a lungul timpului, un reper în viaţa religioasă a Bucureştiului. Aniversăm în acest an Centenarul Marii Uniri, un ideal care s-a născut în conştiinţa românilor şi s-a maturizat prin fapte de jertfă, prin acte de viziune şi curaj politic. Slujitorii Bisericii, preoţi şi credincioşi români din ţară şi de pretutindeni, s-au numărat printre artizanii unităţii naţionale”, a afirmat preşedintele Iohannis, la ceremonia de decorare.

Preşedintele a menţionat că, în timpul dictaturii comuniste, preoţii martiri ai Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice au mărturisit şi au plătit cu viaţa pentru unitatea Bisericii lui Hristos şi a ţării: Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopii Ioan Bălan, Vasile Aftenie, Anton Durcovici şi Monseniorul Vladimir Ghika.

”Compatrioţii noştri vă acordă respectul cuvenit pentru că, în calitate de Mitropolit şi de Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, aţi încurajat dialogul Bisericii cu credincioşii şi aţi cultivat transmiterea valorilor creştine în societate. Ţin să remarc sprijinul consistent pe care Înaltpreasfinţia Voastră l-aţi adus revigorării congregaţiilor religioase catolice şi dezvoltării învăţământului catolic în România, la standarde academice înalte. Aţi contribuit constant la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun. Ca membru al Academiei Române, aduceţi o contribuţie constantă dialogului dintre cultură, ştiinţă şi religie. Pentru toate acestea, Înaltpreasfinţia Voastră, vă felicit şi vă doresc ca bucuria pe care o împărtăşiţi astăzi cu cei care vă sunt apropiaţi să vă dea puterea de a vă îndeplini pe mai departe misiunea, aflată de 34 de ani sub motto-ul episcopal «Şi adevărul vă va face liberi»”, a mai spus Klaus Iohannis.

În vârstă de 73 de ani, Ioan Robu este episcop de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice din 1984. La 14 martie 1990, după restabilirea relaţiilor diplomatice oficiale între România şi Sfântul Scaun, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe episcopul Ioan Robu în funcţia de arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti. Din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.