Carmen Mazilu, asistent medical şi preşedinte al Filialei Bucureşti a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, afirmă că nu există o problemă legată de absolvenţi ai şcolilor de asistenţi medicali, precizând că feedback-ul din spitale arată că problema este legată de ”formarea de bază” a acestora, care este marcată de lipsa practicii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din punctul meu de vedere, aici nu stăm foarte rău, pentru că sunt multe şcoli postliceale care produc asistenţi medicali, avem şi universităţile care au programe sau facultăţi de asistenţă medicală şi, la fel, avem asistenţi medicali generalişti destul de mulţi, cam o mie pe an, cam aşa, în Bucureşti cam astea sunt cifrele. Sigur că trebuie să ne gândim puţin şi la calitatea formării şi asta a cam avut de suferit în ultimul timp. Din toate feedbackurile pe care le avem şi de la organizaţiile de spital şi la directorii de îngrijiri şi asistenţii şefi aceleaşi feedbackuri sunt: cumva, au nevoie de o formare de bază mai bună, bazată mai mult pe practică”, a declarat Carmen Mazilu, luni seară, la Medika Tv.

Ea a remarcat că, deşi pandemia a determinat unele persoane să nu ia în calcul această profesie, există în continuare ”mirajul” acestei meserii.

”Pandemia a dus un pic la reducerea ideii de a-şi dori o astfel de profesie, asta s-a întâmplat şi la noi şi peste tot în lume. Cu toate astea am văzut că mirajul profesiei de asistent medical există şi există foarte mulţi oameni care îşi doresc să intre în această profesie, lucru care ne bucură. În continuare pledez pentru o formare de bază şi o formare continuă mai structurată, mai apropiată de nevoile actuale de îngrijire ale pacienţilor noştri”, a adăugat Carmen Mazilu.

Ea a arătat că, deşi la examenele de angajare în sistemul public participă foarte mulţi candidaţi, sunt totuşi numeroşi care nu reuşesc să promoveze toate cele trei probe ale examenelor.

Ea s-a arătat ”puţin dezamăgită” de faptul că spitalele nu caută să angajeze şi asistenţi cu studii universitare şi a afirmat că îşi doreşte ca spitalele să scoată posturi la concurs şi pentru absolvenţii acestor studii universitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.