Peste 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza bolilor cardiovasculare, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, citând date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. El a arătat că peste 1,1 milioane de persoane au hipertensiune, dar jumătate dintre ele nici măcar nu ştiu că au această problemă. Astfel, Vulcănescu face apel la oameni să fie "proprii lor doctori”, în sensul de a avea grijă de sănătatea lor, pentru că altfel, inclusiv eforturile pe care le fac CNAS şi Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte tratarea afecţiunilor cardiace ar fi irosite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie: În România, 60 la sută dintre decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, de trei ori mai multe decât cele provocate de cancer

"<<Am o problemă la inimă>> nu mai este o expresie folosită doar de cei de vârsta a treia. Din păcate, din ce în ce mai mulţi tineri, chiar de la vârstă fragedă, încep să experimenteze, datorită stilului de viaţă, datorită stresului, datorită tuturor factorilor la care sunt expuşi, din ce în ce mai multe afecţiuni cardiace. (...) Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că anual, peste 17 milioane de persoane mor în lume din cauza bolilor cardiovascuale (...) şi peste 1,1 milioane de oameni au hipertensiune, dar jumătate dintre ei nici măcar nu-şi cunosc această problemă şi doar o cincime din cei afectaţi ţin afecţiunea sub control. Sunt cifre triste şi alarmante, în condiţiile în care numărul persoanelor afectate tinde să crească”, a declarat sâmbătă preşedintele CNAS Răzvan Vulcănescu, într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul Universitar.

El a spus că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces prematur, pe locul al doilea al mortalităţii fiind accidentul vascular cerebral, care are printre cauze principale tot o afecţiune cardiovasculară.

Vulcănescu a amintit că Ministerul Sănătăţii, împreună cu CNAS, desfăşoară un program naţional de tratare a bolilor cardiovasculare, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii opt ani. Anul acesta, a precizat preşedintele CNAS, peste 30.000 de bolnavi vor fi trataţi în acest program.

De asemenea, Răzvan Vulcănescu a făcut apel la oameni să fie "proprii lor medici”, în sensul de a avea grijă de sănătatea lor, să aibă un stil de viaţă sănătos, fără excese, pentru că altfel, inclusiv eforturile pe care le face statul pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni cardiace ar fi irosite.

"Un lucru este esenţial: tot efortul pe care CNAS, pe care Ministerul Sănătăţii prin programele de screening le fac, în conformitate cu obiectivele OMS de reducere cu 25 la sută a deceselor din această cauză, sunt eforturi irosite dacă oamenii înşişi nu fac o schimbare de atitudine faţă de propria lor sănătate, dacă nu şi-o protejează printr-un stil de viaţă sănătos, fără excese alimentare sau de altă natură, prin verificarea constantă a tuturor factorilor de risc la care suntem expuşi. Tocmai în această direcţie mergând, aş vrea să fac un apel la a deveni proprii noştri doctori, în sensul de a ţine sub control afecţiunile pe care le avem de-a lungul vieţii”, a mai spus preşedintele CNAS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.