Preşedintele CCR, Marian Enache, a transmis vineri, despre Constituţia României, că este rezultatul voinţei şi aspiraţiilor românilor care au restaurat democraţia prin sacrificiul suprem plătit în Revoluţia Română din decembrie 1989, ea consacrând juridic idealurile milioanelor de români, pentru înlăturarea celui mai opresiv şi dictatorial regim politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Constituţia României este rezultatul voinţei şi aspiraţiilor românilor care au restaurat democraţia prin sacrificiul suprem plătit în Revoluţia Română din decembrie 1989, ea consacrând juridic idealurile milioanelor de români, pentru înlăturarea celui mai opresiv şi dictatorial regim politic, pentru înlocuirea partidului-stat cu un stat de drept, pentru suprimarea hegemoniei partidului unic şi înlocuirea acestuia cu pluripartidismul, în contextul definirii puterilor în stat şi a principiului echilibrului dintre acestea”, spune preşedintele Curţii Constituţionale în mesaj.

Marian Enache afirmă că ”aniversarea anuală a Constituţiei reprezintă, pe de o parte, dovada respectului pe care atât autorităţile şi instituţiile publice, cât şi cetăţenii îl acordă, iar, pe de altă parte, se constituie într-un veritabil îndemn la păstrarea valorilor esenţiale ale poporului român, consacrate la nivel constituţional”.

”Nu trebuie să uităm că la baza reformei statului şi a întregii societăţi româneşti stau legile adoptate în spiritul şi cu respectarea prevederilor Constituţiei. În acest sens, îndatoriri importante revin puterii legiuitoare, o acţiune dificilă o are şi Executivul în punerea în aplicare a legilor, dar o laborioasă activitate revine şi Curţii Constituţionale, în exercitarea rolului său de garant al supremaţiei Constituţiei”, spune preşedintele CCR.

”Pentru ca o constituţie să supravieţuiască timpului, este nevoie de mult mai mult decât un simplu text juridic. Aşa cum spunea Joseph de Maistre, „există întotdeauna, în fiecare constituţie, ceva ce nu poate să fie scris”. Acestea pot fi buna-credinţă şi profesionalismul celor care interpretează şi aplică prevederile constituţionale. Dincolo de norma de drept trebuie să înţelegem ratio legis ca fiind singura modalitate de a putea avea un constituţionalism în acord cu exigenţele standardelor europene”, mai afirmă Enache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.