Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator, medicul Cosmin Alexandrescu, a explicat că măsura scăderii punctului de serviciu pentru medicii de familie şi cei din ambulator de la 4,5 la 3,3 lei, anul acesta, este una lipsită de logică, mai ales că România s-ar afla într-o creştere economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru şi nu văd justificarea în condiţiile în care România susţine că are o creştere economică. Dacă ai o creştere economică şi în acelaţi timp eşti pe penultimul loc în UE din punctul de vedere al alocărilor bugetare pentru sănătate, cum îţi permiţi să scazi finanţarea la sănătate? Probabil că ne dorim ultimul loc, care să nu fie concurat de nimeni”, a declarat medicul Cosmin Alexandrescu, la Medika TV, marţi seară.
 
Alexandrescu a explicat că medicii de familie şi cei din ambulator sunt cei care reduc numărul internărilor în spitale.
 
”Este o măsură lipsită de logică şi din cauza faptului că singura posibilitate de optimizare a cheltuielilor în sistemul de sănătate este aceea prin care reduci internările evitabile sau nenecesare. Or, pentru a putea reduce aceste internări care sunt mai costisitoare, nu ai altă cale decât oprirea pacientului la nivelul medicului de familie, respectiv al ambulatoriului de specialitate. Ambulatoriul de specialitate, medicii din diversele specialităţi, sunt peste 20 de specialităţi medicale, rezolvă cazurile care depăşesc competenţele medicului de familie. Medicul de familie este prima linie de intrare în sistem, care se ocupă de prevenţie, de urmărirea pacienţilor stabilizaţi, rezolvă unele acutizări în limitele competenţelor sale, dar de la un punct încolo este depăşit din punct de vedere al competenţelor şi atunci pacientul ar trebui să aibă două căi deschise: cazurile care nu sunt grave şi pot fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate, după care pacientul se întoarce la medicul de familie, iar a doua cale este a pacienţilor cu cazuri grave care nu pot fi rezolvaţi în ambulatoriu şi care se rezolvă în spital”, a explicat medicul.
 
Preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator a precizat că există şi un deficit foarte mare de medici din acest domeniu.
 
”A reduce finanţarea în condiţiile în care necesarul de norme, de medici în ambulatoriul de specialitate este de 20.000, din care sunt ocupate doar 11.000, deci aproape jumătate din necesar lipseşte, să reduci şi mai mult finanţarea înseamnă un act de profundă inconştienţă şi care nu se justifică logic, medical, financiar prin nimic. Este o măsură voluntară lipsită de orice viziune strategică pentru sistemul de sănătate, care trebuie cât mai grabnic corectată”, a spus Alexandrescu.
 
Medicul a atras atenţia că, dacă lucrurile nu se vor schimba, pacienţii vor fi nevoiţi să plătească serviciile medicale.
 
”La nivelul întregii ţări actele adiţionale semnate cu furnizorii serviciilor de sănătate sunt până la 31 ianuarie. De la 1 februarie nu există acte adiţionale de continuare a activităţii. Dacă nu se rezolvă până la 31 ianuarie această problemă, iar medicii de familie, de ambulator, poate şi unele spitale, nu vor mai semna contracte cu CNAS, din acel moment pacientul nu va mai putea să meargă la consultaţie gratuită, nu va mai putea primi reţetă compensată, nu va mai primi bilet de trimitere, bilet de internare, concedii medicale, adeverinţe. Noi am depus un jurământ şi nu vom lăsa pacienţii să moară la uşa cabinetelor. Acei pacienţi care sunt cu adevărat urgenţe vor fi îngrijiţi, dar ceilalţi, care nu sunt neapărat urgenţe medicale, nu vor avea altă soluţie decât să îşi plătească aceste servicii”, a precizat preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator.
 
Alexandrescu a adăugat că medicii tineri de familie nu îşi vor putea deschide noi cabinete, deoarece au nevoie de bani, iar pentru aceasta vor ajunge să îşi facă credite în bănci.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.