Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda, susţine că există probleme cu decontarea navetei elevilor deoarece Guvernul Cioloş a stabilit tarife maxime pe care firmele de transport le pot impune pentru abonamentele elevilor, dar că acestea nu sunt respectate şi există situaţii în care nu a fost decontată valoarea transportului pentru că depăşea valoarea stabilită de Executiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Soluţia adoptată în final de Guvern a fost una care nu este în beneficiul elevilor. Prin OUG 68/2016, pe lângă decontarea integrală a navetei, s-a instituit un articol care prevedea că Guvernul va da hotărâre de guvern, pe care a dat-o - 863/2016 -, prin care va stabili nişte tarife maximale, adică preţuri maxime pe care firme de transport le pot impune pentru abonamentele elevilor. Practic, Guvernul, statul a intervenit pe piaţa liberă, stabilind nişte tarife maxime pe care transportatorii le pot avea doar pentru o singură categorie socială: elevii, nu pentru toate categoriile de persoane. Bineînţeles transportatorii au refuzat să pună în vigoare această hotărâre de guvern, păstrând tarifele de până acum”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Alexandru Manda.

El a menţionat că Guvernul a decis că naveta se poate deconta doar la preţul maxim stabilit, iar elevii care depăşesc această valoare nu primesc banii.

“Naveta se poate deconta doar la preţul maximal stabilit prin hotărârea de guvern. Dacă abonamentul elevilor este mai scump decât tariful din hotărârea de guvern, elevii nu beneficiază de decontarea navetei. Practic, s-a înrăutăţit situaţia având în vedere că transportatorii au refuzat să pună în aplicarea această hotărârea de guvern. (...) Este tragic ce se întâmplă. Dacă până acum acestor elevi, aflaţi în situaţii defavorizate majoritatea li se deconta parţial naveta, acum nu se mai decontează deloc”, a explicat preşedintele Asociaţiei Elevilor.

Manda crede că această decizie este una care afectează pe termen scurt elevii, dar pe termen lung este afectată societatea românească.

“Hotărârea luată de Guvernul Cioloş prin care a fost instituit un tarif maximal pentru transportatori, ştiindu-se de către Guvern şi ei fiind conştienţi că transportatorii vor refuza să pună în aplicare aceste tarife, este o decizie care va afecta grav pe termen scurt elevii din România, dar pe termen mediu şi lung societatea noastră per ansamblu pentru că abandonul şcolar va creşte şi mai mult şi vom avea şi mai puţini elevi care vor finaliza învăţământul obligatoriu şi care vor finaliza învăţământul liceal, învăţământul universitar, deci şi mai puţini oameni educaţi”, a menţionat Alexandru Manda.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor a spus că este în discuţii cu Ministerul Educaţiei şi cu Guvernul pentru ca naveta să fie decontată integral indiferent de preţul stabilit de transportatori.

“Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei şi cu Guvernul în sensul că în primul rând să vedem la finalul lunii ianuarie cum s-au aplicat OUG şi hotărârea de guvern la nivelul întregii ţări, în câte locuri se aplică, în câte locuri nu se aplică, dacă este o situaţie generalizată, o situaţie doar în anumite zone ale ţării pentru a vedea ce măsură se poate lua. Reiterez public că vom solicita Guvernului o decontare integrală a navetei indiferent de preţul stabilit de transportatori”, a mai spus Manda.

Efortul bugetar pentru decontarea integrală a navetei, indiferent de costurile transportatorilor, este de 90 de milioane de lei pe an pentru cei aproximativ 130 de elevi navetişti din întreagă ţară, a precizat preşedintele AEC.

Guvernul a decis în 12 octombrie 2016, decontarea integrală a abonamentelor de transport pentru elevi pe distanţe de până la 50 de kilometri se va face de la bugetul de stat. Iniţial, Executivul de la acea vreme anunţa că decontarea se va face din bugetele administraţiilor locale.

”Abonamentele de transport rutier al elevilor vor fi decontate integral. Abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de kilometri vor fi decondate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar. Decizia a fost luată printr-o OUG având în vedere faptul că în anul şcolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri, adică 1 din 5 elevi”, declara, atunci, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Operatorii de transport vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor, care vor fi decontate integral din bugetul autorităţilor publice locale pentru distanţe de până la 50 de kilometri.

”Începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat şi nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri, preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 de lei. Din această sumă, elevului i se decontau până în prezent 56 de lei, astfel că 100 de lei trebuiau acoperiţi lunar din bugetul familiei”, adăuga purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloş.

Iolu preciza că decontarea integrală a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicitările adresate Guvernului de către asociaţiile reprezentative ale elevilor.

Un alt capitol inclus în ordonanţa de urgenţă avea în vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabilea că tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileşte şi se actualizează prin Hotărâre a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul al tarifului maximal se aprobă tot prin Hotărâre a Guvernului. Contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport al elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părţilor, arăta fostul Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.