Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună, a afirmat că modul în care Evaluarea Naţională este reglementată în proiectul Legilor Educaţiei nu doar că este inechitabil din perspectiva acelei admiteri la liceu, ci reprezintă un pas înapoi pentru învăţământul din România, având în vedere modul în care era reglementată Evaluarea Naţională în Legea 1.2011 comparativ cu modul în care este ea reglementată în aceste proiecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
“Ministerul Educaţiei şi multă lume în spaţiul public au spus că Evaluarea Naţională va rămâne cum a fost până acum. Până acum în Legea Educaţiei numărul 1/2011 Evaluarea Naţională nu era la matematică şi la limba română, era la matematică, o probă transdisciplinară de ştiinţe, o probă orală de competenţe civice, o  probă de utilizarea calculatorului şi o probă de limbă internaţională. Până la urmă sunt nişte competenţe de bază pe care orice tânăr de 15 ani ar trebui să le deţină când termină opt ani de şcoală: să ştie să vorbească puţin într-o limbă străină, să ştie să folosească calculatorul. Acest tip de Evaluare Naţională, de altfel foarte bun şi care se centrează pe nişte competenţe de bază ale elevului nu a fost aplicat niciodată, a fost mereu prorogat şi acum prin această lege facem un pas înapoi, legiferăm această prorogare care până acum s-a justificat mai mult sau mai puţin pe ideea că cumva o să avem totuşi o Evaluare Naţională transdisciplinară, facem un pas înapoi, legiferăm pe termen lung”, a declarat Ariana Dudună, marţi, la Prima News. 
Ea a menţionat că modul cum este reglementată Evaluarea Naţională reprezintă un pas înapoi pentru învăţământ. 
“Sunt multe măsuri despre care am o îndoială profundă că vor fi aplicate nu doar în următorii doi, trei ani, ci că vor fi aplicate vreodată. Asta tocmai dintr-o lipsă de încredere faţă de stat pentru că cu Legea 1 multe prevederi nu au fost aplicate timp de zece ani. În acest context, considerăm că modul în care Evaluarea Naţională este reglementată nu doar că este inechitabil din perspectiva acelei admiteri la liceu, lucru pe care îl susţinem, ci faptul că reprezintă un pas înapoi pentru învăţământul din România, având în vedere modul în care era reglementată Evaluarea Naţională în Legea 1 comparat cum este ea reglementată în aceste proiecte”, a explicat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 
Ariana Dudună a adăugat că Evaluarea Naţională, cum a fost prezentată în proiectul din vară, este diferită faţă de cea anunţată luni.  
“Aceste decizii nu sunt unele calculate şi ne este greu să avem încredere în aceste decizii tocmai pentru că în vară când s-au prezentat legile ministrului Sorin Cîmpeanu ni s-a spus că colegiile trebuie să aibă autonomie şi acesta este raţionamentul din spatele acestei iniţiative. După ce au existat anumite critici în spaţiul public cu privire la posibilitatea de corupţie la modul în care se realizează subiectele, acum ni se spune că de fapt va fi o evaluare tot centralizată, iniţial ni s-a spus că pe 90% din locuri, acum se spune că pe 60% şi pare că aceste decizii nu au raţionament în spate, nu au o bază ştiinţifică în spate, tocmai pentru că ele sunt schimbate dintr-un moment în altul aproape complet. Evaluarea care a fost prezentată în vară, cu care nu am fost de acord, este complet diferită faţă de ceea ce ni se prezintă acum. Decizii cu privire la examenele naţionale, bacalaureat, pentru că şi acolo întâlnim aceeaşi situaţie, ce ni s-a prezentat acum câteva luni este complet diferit faţă de ceea ce ni se prezintă acum. Acestea trebuie să fie fundamentate profund tocmai pentru că afectează modul în care elevii sunt evaluaţi şi afectează profund învăţarea elevilor. Ele nu pot să fie schimbate din pix dintr-un moment în altul”,  a mai transmis preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.