Achiziţiile militare semnate ”Guvern la Guvern”, care ocolesc offsetul, nu fac altceva decât să ”scoată din ecuaţie” industria de apărare românească, declară preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, în contextul în care ministrul propus la Apărare, Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la audierea sa în comisiile de specialitate ale Parlamentului că offsetul pe programele G2G, din păcate, nu poate fi concretizat într-o legislaţie naţională, întrucât este legiferat la nivelul UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Obligativitatea compensării industriale offset a fost o activitate pe care am desfăşurat-o împreună cu ministrul Economiei. Am lucrat documentul respectiv. Offsetul pe programele G2G, din păcate, nu poate fi concretizat într-o legislaţie naţională, pentru că el este legiferat la nivelul Uniunii Europene şi, ca atare, în această direcţie va trebui să ne focalizăm pe ceea ce înseamnă prevederile legilor care se vor referi la derularea programelor ‘Guvern la Guvern”, a afirmat Ciucă.

În replică, Constantin Bucuroiu a declarat pentru PSnews.ro, că prin contractele G2G „scoatem din ecuaţie industria de apărare românească, trimitem generalii sau şefii de departamente la shopping prin lumea bună a Europei şi spunem că asta ne impune Uniunea Europeană”.

”Un ministru al Apărării, care ştie că are o industrie de Apărare în ţara sa, face tot posibilul să aibă loc această compensare în produse româneşti, într-o proporţie cât mai mare. Dau exemplul Poloniei, care merge cu offset-ul până la 120% pe orice produs pe care îl achiziţionează. Iar noi – prin aceste contracte G2G – scoatem din ecuaţia industria de apărare românească, trimitem generalii sau şefii de departamente la shopping prin lumea bună a Europei şi spunem că asta ne impune Uniunea Europeană. Este total neadevărat”, susţine Bucuroiu.

În opinia sa, prin astfel de contracte ”nu facem decât export de valută fără ca industria să se mărească sau în bugetul României să se întoarcă un leu”. El îl invită pe ministrul Ciucă la o discuţie pe acest subiect. Conform liderului sindical, sunt şi oameni care au înţeles problema aceasta şi pe care i-a preocupat, nominalizându-l pe ministrul Economiei Virgil Popescu, pe fostul premier Mihai Tudose şi pe fostul ministru Niculae Bădălău. 
Constantin Bucuroiu declara în luna ianuarie că sindicaliştii din industria de apărare vor negocieri cu Guvernul Orban pentru un nou acord, liderul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, afirmând că, dacă actualul Executiv, ca şi precedentul, nu înţelege că niciun şurub de tehnică militară nu trebuie luat fără offset, fără compensare în produse româneşti, va fi afectată întreaga industrie românească, nu numai cea de apărare.
Ministrul Apărării Nicolae Ciucă a declarat recent într-un interviu că există o decizie la nivelul Guvernului ca, indiferent de procedura de achiziţie, aceasta să aducă beneficii industriei româneşti.

”Există o decizie la nivelul guvernului, sunt discuţii pe care le-am avut cu celelalte structuri care răspund de înzestrarea Armatei şi opţiunea este ca, indiferent ce procedură de achiziţie vom derula, aceasta să se concretizeze în offset cu beneficii pentru industria românească”, a explicat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.