Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat joi, la Prima News, că Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri istorice, peste 14.000, iar multe dintre acestea sunt cu risc seismic. El a precizat că dacă vrei să le reabilitezi trebuie să treci prin hăţişuri birocratice, menţionând că multe investiţii au fost anulate din cauza acestor condiţionalităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Timişoara este municipiul din România cu cele mai multe clădiri istorice, peste 14.000 de astfel de clădiri, multe dintre ele sunt cu risc seismic. Din fericire, Timişul şi Timişoara nu sunt pe o falie care să pună în pericol atât de mare ca în Bucureşti aceste clădiri, dar chiar şi aşa faptul că majoritatea dintre clădiri nu sunt reabilitate, modernizare, consolidate, asta arată că e un risc la adresa celor care locuiesc în acele clădiri. Şi dacă vrei să le reabilitezi îţi trebuie atât de mult timp ca să treci prin hăţişurile birocratice încât de multe ori, multe investiţii, mai ales publice, au fost anulate de aceste condiţionalităţi de la monumente în special, foarte drastice şi stricte care au mărit costul de reabilitare şi care practic a lăsat în degradare zeci şi sute de astfel de clădiri. Am văzut pe propria piele. Avem un castel în mijlocul Timişoarei, Castelul Huniade, pe care dorim să îl reabilităm, documentaţia de reabilitare a durat patru ani, iar ca să avizezi la Ministerul Culturii, la comisia de monumente, te mănâncă sfinţii. Adică, durează doi ani numai să treci prin procedurile de la minister”, a afirmat Alin Nica. 
 
Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, a declarat tot la Prima News, că cea mai mare parte a oraşului este formată din clădiri vechi. 
“Nu am fost într-o zonă seismică cunoscută. Au mai fost cutremure cu ani în urmă, dar nu de intensitate mare. Ce ne îngrijorează în ultimul timp este faptul că s-au repetat la intervale destul de scurte, dar mai ales că din punct de vedere al magnitudinii suntem în creştere. Dacă până de curând erau cu 5, cu 4, acum au trecut de 5 şi evident că lumea este îngrijorată, iar noi ca administraţie cu atât mai mult. Cunoaştem foarte bine că o bună parte din oraş este cu clădiri vechi, istorice. Tot centrul istoric este construit începând cu 1850, după Revoluţia de la 1848, când se bombarda oraşul din cetate de către habsburgi”, a explicat primarul din Arad.
El a precizat ce măsuri au fost luate în urma cutremurelor din ultimele zile. 
“Am securizat zonele unde erau căzute cărămizi, ţigle, în pericol să cadă altele, hornuri vechi, făcut curăţenie. Al doilea lucru la care lucrăm de câţiva ani şi nu are legătură neapărat cu partea de seisme aceea de a atenţiona, uneori de a amenda, proprietari de clădiri vechi care timp de 30 de ani au beneficiat de o lege nedreaptă care îi scutea de taxe şi impozite şi nu au plătit nimic, dar nici nu şi-au îngrijit imobilele, să îi determinăm să facă minimele îngrijiri. Ideal ar fi să existe soluţii, în primul rând din punct de vedere financiar astfel încât să se facă expertize tehnice pentru că acum avem comisie care merge ochiometric, parcă e afectată. Şi apoi pasul doi, care este de politică naţională, nu va putea o administraţie locală, nici nu există legislaţie în acest moment, ca din bani publici să refaci clădiri proprietăţi private”, a mai transmis primarul Călin Bibarţ.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.