Premierul Florin Cîţu anunţă că 35 de cetăţeni români se află, în prezent, în Afganistan, şi că a propus trimiterea unui avion care să îi aducă pe aceştia în ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea cetăţenilor români din Afganistan, decizia fiind luară la propunerea premierului, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Ministerul de Externe a precizat că majoritatea celor 35 de cetăţeni români care se mai află în Afganistan sunt personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul evoluţiilor legate de situaţia de securitate din Afganistan, Celula de criză interinstituţională convocată din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu şi-a continuat activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul afgan, în vederea evacuării acestora în condiţii de siguranţă.

"MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională vor acorda tot sprijinul misiunii Forţelor Aeriene Române, dispusă de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la propunerea domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministrul României, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan", se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

MAE aminteşte că, începând din 13 august, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan la cel maxim (Pericol major - Părăsiţi imediat ţara). MAE reiterează recomandarea fermă ca cetăţenii români să evite orice deplasare în Afganistan.

"MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Islamabad, care asigură reprezentarea ţării noastre în relaţia cu Afganistanul, îşi înregistraseră prezenţa 60 de cetăţeni români cu activităţi în Afganistan, ca angajaţi ai Delegaţiei UE în această ţară, ai Misiunii ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA), respectiv ai unei companii de securitate şi unui ONG. La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, au fost recent evacuaţi, aceştia aflându-se în acest moment la Doha şi urmând a-şi continua călătoria spre România imediat ce vor fi îndeplinite toate procedurile specifice", a arătat sursa citată.

Astfel, din datele deţinute de MAE, în Afganistan se află în momentul de faţă 35 de cetăţeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil. MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menţinut şi menţine legătura cu cetăţenii români în toată această perioadă.

"În cazul în care se mai află cetăţeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceştia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate. Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluţiile şi rămâne în contact cu partenerii internaţionali ai României, respectiv cu ONU şi reprezentanţi ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informaţiilor şi pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situaţii", a mai transmis MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad  +92 51 8441476, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice  +92 311 4469900.

UPDATE - Preşedintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan, a anunţat Preşedinţia.

”Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîţu, având în vedere deteriorarea accelerată a situaţiei de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în această ţară, precum şi evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituţionale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Preşedintele României a fost permanent informat cu privire la evoluţia situaţiei din Afganistan de către MAE şi celelalte instituţii care fac parte din Celula de criză interinstituţională, care îşi desfăşoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluţiilor şi propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările şi coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliaţii din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluţiilor, a efectelor lor şi pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât şi în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe ai UE de marţi, 17 august, sau reuniunea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic din aceeaşi zi”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „În această dimineaţă am avut mai multe discuţii cu domnul preşedinte referitor la situaţia de securitate din Afganistan şi, ştiţi foarte bine, pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, ”Părăsiţi imediat Afganistan”.  În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă, i-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru care va merge acolo”, a declarat Florin Cîţu luni după amiază. 
Acesta a explicat că MAE şi MAPN au „dispoziţii clare” să îi aducă în ţară pe cetăţenii români „cât mai rapid”.
El a menţionat că sunt angajaţi de la ONU şi din companii private.  
Premierul le transmite cetăţenilor români care se află pe teritoriul Afganistanului şi care nu au contactat misiunea diplomatică a României din Pakistan să facă acest demers „cât mai repede”.
Florin Cîţu a menţionat că în Afganistan au fost 60 de cetăţeni, iar cei 35 care încă se mai află în Afganistan sunt „în siguranţă în acest moment”. 
Dacă vor fi aduşi cu un avion al NATO, care este varianta cea mai rapidă, conform primului ministru, aceştia vor fi aduşi în Georgia şi de acolo vor fi preluaţi de o aeronavă românească.
Întrebat dacă se vor lua măsuri suplimentare de securitate la graniţe, având în vedere situaţia din Afganistan, premierul a răspuns că s-a constituit o celulă de criză la nivelul MAE, al MAPN şi altor instituţii, care analizează situaţia iar eventuale decizii vor fi comunicate public.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.