Prim-ministrul Dacian Cioloş a discutat, vineri, cu responsabilii care coordonează autorităţile implicate în gestionarea evenimentului de la Sibiu în care un urs a fost ucis în oraş, el cerând rapoarte complete până luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Interne, prefectul judeţului Sibiu, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi ANSVSA i-au şprezentat premierului rapoarte intermediare asupra evenimentului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. 

”Prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut rapoarte complete ale situaţiei până luni, 17 octombrie, după ce instituţiile cu responsabilităţi îşi vor finaliza şi anchetele interne declanşate deja”, a afirmat Liviu Iolu.

În acelaşi timp, premierul a fost informat că încă de săptămâna trecută la nivelul MAI s-a început o revizuire a procedurilor de intervenţie în caz de evenimente excepţionale precum a fost cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta până la 20 octombrie, stadiul înfiinţării Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice – SUAS, procedură demarată dar nefinalizată până în acest moment.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că a privit ”stupefiat” imaginile cu ursul care a fost împuşcat în oraşul său, el criticând faptul că nu există oameni instruiţi şi proceduri simple şi clare pentru intervenţii. ”De ce ne ia totul prin surprindere? (...) Nu suntem capabili să depăşim această fază primitivă?”.

Un urs a fost ucis, miercuri dimineaţă, la Sibiu, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.

La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii, inclusiv prefectul judeţului, Cristian Roman.

Potrivit datelor preliminare, ursul avea aproximativ şase ani şi circa 150 de kilograme.

Poliţia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului care a ajuns în oraş şi a străbătut mai multe străzi înainte de a fi prins în curtea unei fabrici.

Totodată, Ministerul Mediului a cerut, joi, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, vineri, că a început o anchetă în cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica dacă au fost respectate toate măsurile legale ce privesc protecţia animalelor, urmând ca rezultatele investigaţiei să fie făcute publice la începutul săptămânii următoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.