La Spitalul Judeţean Sibiu a avut loc o prelevare de organe de la un pacient de 58 de ani, aflat în moarte cerebrală. Au fost recoltate ficatul, rinichii, corneea, ligemente şi ţesut osos care vor salva alte vieţi. Aceasta este cea de-a doua prelevare de organe din acest an la unitatea medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Pacientul de la care au fost prelevate organele a fost internat în 26 octombrie, în urma unui accident rutier.
 
”Astăzi (luni - n.r.), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 58 de ani, aflat în moarte cerebrală. Aceasta este cea de-a doua prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Sibiu,
după cea care a avut loc în luna mai. Pacientul, în vârstă de 58 de ani a fost internat în data de 26 octombrie, fiind politraumatizat în urma unui accident rutier. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în dimineaţa zilei de 30 octombrie de către Conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person”, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării”, se arată într-un comunicat de presă de luni, al Spitalului Judeţean Sibiu.
 
Familia bărbatului şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe.
 
”Acordul pentru donare a fost obţinut de la familia pacientului de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. După obţinerea acordului de prelevare au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare. Procesul este unul complex iar în desfăşurarea acestuia a fost implicată o echipă formată din mai mulţi medici ai spitalului judeţean din care au mai făcut parte: Dr. Alina Bereanu - medic primar ATI, Dr. Sandra Neamţu – medic specialist ATI şi medicii rezidenţi: Dr. Teofil Pisaltu, Dr. Emil David şi Dr. Roxana Sânpălean”, precizează sursa citată.
 
La prelevarea organelor au participat mai multe echipe de medici din Bucureşti şi Cluj Napoca. 
 
”Ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Andrei Tomuţă. Pentru prelevarea ligamentelor şi ţesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina coordonată de Dr. Andrei Nica, medic responsabil al Băncii de Ţesut Colentina. Corneea a fost recoltată tot de o echipă din Bucureşti, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice. Procesul de prelevare a început în jurul orei 03.00 a.m iar la acestă oră se mai desfăşoară doar prelevarea ţesutului osos, restul procedurilor fiind finalizate”, potrivit Spitalului Judeţean Sibiu. 
 
La proceduri au asistat şi medici de la Spitalului Judeţean Sibiu.
 
„Ca de obicei, în astfel de situaţii, cel mai importat aspect este gestul familiei. Transmitem pe acestă cale, mulţumirile noastre ale personalului medical, dar şi recunoştinţa pacienţilor care vor avea o viaţă mai bună. Urmează apoi procesul în sine, care presupune atenţie şi implicare maximă, întrucât astfel de intervenţii sunt deosebit de complexe iar echipele de prelevare împreună cu echipa de la Sibiu s-au coordonat exemplar şi au acţionat cu profesionalism, pentru ca organele să fie prelevate în fereastra optimă şi să ajungă cât mai rapid în centrele de transplant. Le mulţumim tuturor şi suntem bucuroşi că ne onorăm încă o dată misiunea de a fi în slujba pacienţilor care au nevoie de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.