Prefectul de Prahova solicită Consiliului Local Ploieşti reanalizarea a două Hotărâri adoptate de acest for şi revocarea unei a treia Hotărâri a CL Ploieşti, toate vizând trecerea din proprietatea Municipiului Ploieşti în cea a Consiliului Judeţean Prahova a celui mai mare parc din Ploieşti, situat la periferia oraşului şi amenajat din fonduri europene pe o suprafaţă de peste 60 de hectare Conform documentelor făcute publice vineri de Primăria Ploieşti, prefectul anunţă că, în cazul în care cele trei acte normative de interes local nu sunt reanalizate sau, după caz, revocate, Prefectura le va contesta în contencios administrativ. Primarul Ploieştiului se opune proiectului, pe care îl consideră „un moft al preşedintelui CJ Prahova” şi susţine că, dacă CJ ar fi vrut să facă investiţii în parc, ar fi putut-o face în baza unor parteneriate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Prefectul Judeţului Prahova, domnul Virgiliu–Daniel Nanu, în exercitarea controlului de legalitate, a constatat, din nou, că hotărârile, prin care Consiliul Local al Municipiului Ploieşti a aprobat trecerea Parcului Municipal Ploieşti Vest, din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova, au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale. Prin urmare, prefectul judeţului Prahova a solicitat revocarea/reanalizarea H.C.L. 1/2023, H.C.L. 94/2023 şi H.C.L. 173/2023”, informează, vineri, Primăria Ploieşti, făcând publice două adrese transmise de către prefectul de Prahova Consiliului Local Ploieşti.
Conform Hotărârii nr. 94 adoptate în martie anul acesta de Consiliul Local Ploieşti, la propunerea mai  multor consilieri liberali dar şi de la alte formaţiuni politice, Consiliul Local aprobă trecerea din domeniul public al municipiului Ploieşti în domeniul public al judeţului Prahova a mai multor bunuri imobile care reprezintă, în fapt, Parcul Municipal Ploieşti, situat în vestul oraşului, între zona locuită şi DN 1 – centura de vest a oraşului. Parcul a fost amenajat din fonduri europene în urmă cu mai mulţi ani. 
Conform anexelor care fac parte din Hotărârea CL Ploieşti, consilierii locali au votat renunţarea la dreptul de proprietate asupra câtorva zeci de hectare de teren pe care au fost amenajate drumuri, parcări, alei de promenadă, un centru de excelenţă în afaceri, instalaţie de producere a apei calde prin intermediul panourilor solare, reţele de canalizare, alimentare cu apă, iluminat, terenuri de fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp şi tenis la perete iluminate cu nocturnă, o clădire administrativă, o seră închisă, o scenă pentru spectacole în aer liber, locuri de joacă, patinoar, fântâni, foişor, dar şi bunuri folosite pentru întreţinerea parcului. 
Pe site-ul Primăriei municipiului Ploieşti nu au fost publicate şi raportul de specialitate şi expunerea de motive care au stat la baza adoptării unei astfel de Hotărâri de către Consiliul Local Ploieşti. 
Ulterior adoptării acestei hotărâri, în 27 aprilie 2023, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 173, care completează Hotărâre 94 cu următoarele prevederi: „Predarea-preluarea obiectelor de inventar aferente bunurilor care fac obiectul prezentei hotărâri se va face pe bază de protocol de predare primire încheiat între părţile interesate, în termen de 15 zile”, „Bunurile prevăzute la art. 1 se transmit, cu menţinerea suprafeţei de spaţii verzi şi cu respectarea dispoziţiilor art. 18 din Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor” şi „dacă, indiferent de motive, bunuri de natura construcţiilor ce fac obiectul transferului trebuie să rămână în patrimoniul municipiului Ploieşti, situaţia acestora nu va constitui impediment la transfer, urmând a fi soluţionată ulterior conform prevederilor legale”. 
Consilierii care au susţinut trecerea parcului din proprietatea autorităţilor locale în cea a celor de la Consiliul Judeţean au susţinut că fac acest lucru întrucât Consiliul Judeţean şi-a asumat realizarea mai multor investiţii pe terenul parcului, inclusiv o sală polivalentă. Unul dintre consilieri, care s-a opus transferului, a atras atenţia asupra faptului că dacă CJ ar realiza tot ce a promis, spaţiile verzi ar fi distruse în mare parte. 
Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a declarat, vineri, pentru News.ro, că în opinia sa preluarea parcului de către Consiliul Judeţean este „un moft” al preşedintelui acestuia for, Iulian Dumitrescu, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al PNL Prahova şi prim-vicepreşedinte al PNL la nivel naţional. 
Volosevici mai spune că, la nivel instituţional, nu a existat o discuţie între conducerile celor două instituţii – Primăria Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova - pe acest subiect. 
„Cu domnul Dumitrescu nu am avut ocazia să discut, sunt un pic răutăcios când spun că, probabil, îi dă cineva share location ca să-şi aducă aminte pe unde este Consiliul Judeţean Prahova”, spune primarul.
Edilul spune că nu se opune investiţiilor, dar precizează că, dacă CJ ar fi vrut să investească în parc, ar fi putut face acest lucru în baza unor parteneriate încheiate între cele două instituţii. 
„Eu nu mă opun investiţiilor. Dacă nu era o poziţie de forţă, aşa cum a avut în mai multe rânduri preşedintele Consiliului Judeţean, foarte simplu, prin adoptarea unor hotărâri ale Consiliului Local şi Consiliului Judeţean care să ateste un parteneriat se puteau face investiţiile în cazul în care acestea ar fi putut fi implementate şi nu erau lansate pe piaţă. Deci este efectiv un moft pe care din nefericire, consilierii locali pare că sunt aserviţi şi participă la lucrul ăsta. (...) Nimeni nu a dat vreodată o temă de proiectare, nimeni nu a spus unde ar urma să se facă investiţiile promise, ce se întâmplă cu zonele de protecţie care există în parc, vorbim acolo de nişte zone strategice, nimeni nu a explicat nimic, ci pur şi simplu a fost un moft”, a declarat Andrei Volosevici.
Primarul Ploieştiului precizează că, în urmă cu aproape doi ani, Consiliul Local a mai votat trecerea unei suprafeţe de 15 hectare de teren din nordul oraşului către Consiliul Judeţean, iar la acel moment o întreagă pepinieră a fost mutată pentru transfer, iar de doi ani nimic nu s-a investit pe acel teren.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.