La două luni şi jumătate de când a fost numită în funcţia de prefect al judeţului Buzău, Carmen Ichim, a anunţat, joi, că, dacă va fi amendată de instanţele de judecată ca urmare a nerezolvării unor situaţii de fond funciar de către cei care au deţinut anterior funcţia, va părăsi postul de reprezentant al Guvernului în teritoriu. Prefectura Buzău a fost acţionată în instanţă de sute de oameni, existând sentinţe judecătoreşti definitive care impută instituţiei faptul că nu a eliberat titlurile de proprietate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La două luni şi jumătate de la numirea în funcţie, prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, un bilanţ al activităţii.

Printre cele mai grave probleme cu care se confruntă Prefectura Buzău sunt situaţiile de fond funciar. Pentru că tot mai multe titluri de proprietate au întârziat să fie emise, oamenii au acţionat în judecată Prefectura Buzău şi, după ani de procese, au început să apară deciziile definitive şi executorii.

O astfel de decizie a ajuns pe masa executorilor judecătoreşti în luna mai, iar conturile Prefecturii Buzău au fost blocate si instituţia a primit înştiinţare să pună la dispoziţia instanţei CNP-urile, adresele şi numele persoanelor care au avut calitatea de prefect de la începutul procesului, din anul 2011 şi până la data curentă, pentru calcularea sumelor stabilite drept amenzi ca urmare a deţinerii de către prefect funcţiei de şef al Comisiei de Judeţene de Fond Funciar.

„Avem probleme mari si grave pe fond funciar. Avem aproximativ opt sute de sentinţe judecătoreşti şi în cadrul acestora sunt aproximativ o sută de hotărâri judecătoreşti cu penalităţi, despăgubiri, daune combinatorii, despăgubiri judiciare. În data de 5 mai au fost poprite conturile Prefecturii în dosarul cu restituirea a 40 de hectare în comuna Vâlcelele, punere în posesie care s-a făcut, dar, în ciuda acestui fapt, instanţa vrea să ne execute. Mai mult decât atât, într-un alt dosar pe care am reuşit să îl punem în posesie luna trecută şi în care era aplicată o amendă  judiciară împotriva prefectului în funcţie şi a celor care au fost în funcţie  din 2014. Cu toate că titlul a fost eliberat, instanţa menţine amenda judiciară, constată că a fost eliberat titlul dar solicită în continuare numele datele prefectului pentru a aplica amenda judiciară”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Prefectul de Buzău susţine, însă, că Instituţia Prefectului este sancţionată de instanţa de judecată fără a exista prevedere legală şi, ca atare, solicită şi militează pentru Legea Răspunderii Magistratului.

„Nu spun că oamenii nu au dreptate. Oamenii au dreptate şi puteau fi puşi în posesie. Nu ştiu de nu au fost puşi, dar asta nu ne face pe noi vinovaţi. Trebuie să ne lase lumea să putem lucra, să putem pune lumea în posesie. Suntem vinovaţi, poate, că nu am forţat lucrurile ca instituţie ca să se facă aceste puneri în posesie şi asta o recunosc ca actual conducător al instituţiei Prefectului, nu ca persoană pentru că, practic, eu nu am nicio vină cu ce s-a întâmplat”, a mai declarat prefectul Carmen Ichim.

Aceasta a explicat că sumele stabilite prin hotărârile judecătoreşti drept amenzi pentru prefecţi sunt în cuantum de 5.000 sau 1.000 de lei pe zi până la remedierea situaţiei, respectiv la punerea în posesie.

În ultima lună două astfel de persoane, câştigătoare ale proceselor în instanţă, au fost puse în posesie. Numărul dosarelor care sunt pe cale să devină definitive este însă mult mai mare şi prefectul Carmen Ichim se teme că ar putea fi pusă să plătească din buzunar pentru nişte greşeli pe care nu le-a comis

„Eu nu pot fi trasă la răspundere pe ce nu s-a făcut în trecut. Cu toate acestea, instanţele dau sentinţe care sunt în detrimentul statului. De exemplu, Judecătoria Pătârlagele m-a amendat că această Comisiei Judeţeană de Fond Funciar nu a luat nicio decizie cu privirea la pronunţarea unei hotărâri prin care să spună că este sau nu de acord cu o hotărârea judecătorească prin care se aloca un teren care era în proprietatea publică a statului. Nu este corect, nu este moral pentru că din domeniul public al statului nu  se poate înstrăina nimic”, a precizat prefectul Carmen Ichim.

Pusă în faţa unei asemenea situaţii, Carmen Ichim a recunoscut că, în cazul în care se va alege cu vreo sancţiune din partea instanţei, va părăsi funcţia fiind convinsă că nimeni nu va mai accepta să devină astfel prefect.

„Din păcate lucrurile sunt mult mai încurcate decât eu credeam. Sunt lucruri care nici nu vreau să le cercetez pentru că sunt tardive, dar cele care sunt acum pe presiune voi încerca să le rezolv. În situaţia în care voi vedea că o amendă venită din trecut mi se aplică, plec din funcţia de prefect şi cred că nu va mai veni nimeni pe această funcţie până nu se armonizează legislaţia şi până când instanţa nu va ţine cont de legalitate”, a mai declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.