Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că, în prezent, în Constanţa operează opt şefi de Poliţie, inclusiv şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, şi a menţionat că, în urma reorganizării, vor fi trei şefi mari de poliţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cătălin Predoiu a prezentat, miercuri, proiectul-pilot de reorganizare a IPJ Constanţa. 
 
“În ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă, la acest moment, în judeţul Constanţa operează mai multe structuri poliţieneşti, în afara Inspectoratului de Poliţie Judeţeană, cele mai importante fiind BCCO, BOS - Biroul de Operaţiuni Speciale, Regionala de Poliţie Transporturi, Poliţia Porturi Maritime, ANA, precum şi altele, care sunt în coordonarea directă a Bucureştiului. În acest moment, în Constanţa operează nu mai puţin de 8 şefi de poliţie, inclusiv şeful IPJ, subordonaţi toţi ministerului, prin IGPR, conducând structuri dintre care unele au atribuţiuni care se suprapun. Această arhitectură instituţională va fi simplificată. În urma reorganizării, în Constanţa vor opera trei şefi mari de poliţie: şeful IPJ, şeful BCCO - Biroul de Combatere a Crimei Organizate Constanţa şi şeful Biroul Operaţiuni Speciale Constanţa”, a afirmat Predoiu.
 
El a menţionat că prin reorganizare au fost eliminate suprapunerile de competenţă. 
 
Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că poliţiile municipale şi orăşeneşti preiau în responsabilitate mediul rural arondat. 
 
“Noul IPJ Constanţa va fi responsabil de exercitarea tuturor atribuţiilor Poliţiei pe întreg arealul judeţului şi pe toate liniile de acţiune profesională poliţienească, cu excepţia domeniului de combatere a criminalităţii organizate şi a operaţiunilor speciale care rămân în sarcina structurilor teritoriale specializate, respectiv Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi Brigada de Operaţiuni Speciale Constanţa. În plan teritorial, poliţiile municipale şi orăşeneşti preiau în directă responsabilitate mediul rural arondat. Astfel, se echilibrează raportul calitativ şi serviciul poliţienesc asigurat în mediul urban şi rural către cetăţean”, a declarat Predoiu.
 
El a afirmat că IPJ Constanţa va funcţiona pe trei mari piloni instituţionali, iar primul pilon este cel de ordine şi siguranţă publică. 
 
“Este coordonat de un adjunct al inspectorului şef. Structurile acestui pilon vor avea ca atribuţii principale menţinerea ordinii publice, siguranţa rutieră şi în domeniul transporturilor, siguranţa şcolară şi prevenirea criminalităţii, administrarea Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, Acţiuni speciale, precum şi management operaţional. Poliţiştii din aceste structuri acţionează, de regulă, în uniformă şi cu autovehicule inscripţionate, iar prin excepţie desfăşoară activităţi specifice de cercetare penală, de exemplu cercetarea infracţiunilor la regimul rutier. Din punct de vedere structural organizatoric, Pilonul de Ordine şi siguranţă publică cuprinde Serviciul de Ordine şi Siguranţă Publică, Serviciul Siguranţă Şcolară şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciul Siguranţă Rutieră, Serviciul Siguranţă Transporturi, Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, Serviciul Management Operaţional, Serviciul pentru Acţiuni Speciale. În teritoriul judeţului, structuri corespunzătoare la nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti pe linie de muncă au fost prevăzute similar”, a adăugat Cătălin Predoiu. 
 
El a declarat că principalele modernizări sunt consolidarea sistemului de patrulare şi intervenţie şi a cerut mai multe patrule, mai multă prezenţă a poliţiştilor în mijlocul comunităţii. 
 
De asemenea, Predoiu a anunţat instituirea conceptului de ofiţer coordonator al poliţiştilor cu atribuţii de patrulare şi intervenţie, implementarea sistemului integrat de monitorizare GPS a flotei auto inscripţionate, stabilirea unui set standard de activităţi în responsabilitatea patrulei de ordine şi siguranţă publică, stabilirea unui set standard privind culegerea unor date şi informaţii privind cunoaşterea zonei de competenţă. 
 
Totodată, Cătălin Predoiu a afirmat că doreşte consolidarea conceptului de Poliţie de proximitate în mediul urban, prin stabilirea unui sector de responsabilitate, poliţist sectorist, pe criterii de teritoriu, situaţie operativă şi evoluţie demografică.
 
“Astfel, vom avea un poliţist de proximitate la 2-3.000 de locuitori şi nu la 5.000 de locuitori, aşa cum se întâmplă astăzi. Aceasta va permite, evident, o mai bună cunoaştere a mediului de operare poliţienească a elementelor infracţionale din teren”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.
 
El a vorbit şi despre consolidarea rolului posturilor de poliţie, regândirea numărului şi zonei de competenţă a secţiilor de poliţie, gestionarea responsabilităţilor poliţieneşti în domeniul sistemelor de pază exclusiv la nivelul aparatului judeţean şi al Poliţiei municipale orăşeneşti, optimizarea activităţilor privind siguranţa şcolară şi prevenirea criminalităţii. 
 
Predoiu a explicat că vor fi extinse responsabilităţile noului IPJ Constanţa în ceea ce priveşte activitatea de menţinere a ordinii publice pe întreg teritoriul judeţului, prin preluarea activităţilor similare desfăşurate de către structurile de poliţie transporturi.
 
Ministrul de Interne s-a referit şi la reorganizarea Poliţiei Rutiere. 
 
“În ceea ce priveşte reorganizarea activităţii de poliţie rutieră, am extins responsabilităţile noului IPJ Constanţa şi asupra segmentelor de autostradă care traversează judeţul. Am instituit conceptul de ofiţer coordonator al poliţiştilor rutieri, care va coordona activitatea patrulelor de poliţie rutieră. Redimensionat numărul de echipaje. Serviciul Judeţean de Siguranţă Rutieră constituie echipaje de poliţie destinate autostrăzilor şi drumurilor naţionale, iar poliţiile municipale şi orăşeneşti pentru zona urbană şi mediul rural arondat. Accidentele doar cu pagube materiale se gestionează de către componenta de poliţie rutieră organizată la nivelul poliţiei municipale orăşeneşti, cât mai aproape de locul accidentului”, a mai afirmat Predoiu. 
 
El a explicat şi în ce constă cel de-al doilea pilon de organizare a IPJ Constanţa. 
 
“În ceea ce priveşte cel de-al doilea pilon, pilonul de investigare a criminalităţii, e coordonat, de asemenea, de un adjunct al inspectorului şef. Structurile acestui pilon vor avea ca atribuţii principale constatarea infracţiunilor, strângerea datelor în vederea începerii urmăririi penale şi a cercetării penale, punerea în aplicare a actelor autorizate de magistrat în cauze penale, căutarea persoanelor şi activităţi de criminalistică. Poliţiştii din aceste structuri acţionează, de regulă, în civil şi cu autovehicule neinscripţionate. Din punct de vedere organizatoric, Pilonul de Ordine publică şi siguranţă publică cuprinde următoarele servicii: investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice şi financiare, investigarea infracţiunilor de mediu, criminalistic”, a mai transmis Predoiu. 
 
Ministrul a adăugat că va fi extinsă responsabilitatea IPJ Constanţa în ceea ce priveşte activitatea de investigaţii criminale pe întreg teritoriul judeţului. 
 
“Principalele modernizări sunt extinderea responsabilităţii noului inspectorat în ceea ce priveşte activitatea de investigare a criminalităţii economico-financiare pe întreg teritoriul judeţului, cu excepţia celei comise de grupări de criminalitate organizată, prin preluarea activităţilor similare desfăşurate de către structuri de poliţie transporturi. Existau şi aici paralelisme şi suprapuneri. Structura de investigare a criminalităţii economico-financiare îşi va desfăşura activitatea la sediul IPJ Constanţa, precum şi în cadrul unor puncte de lucru amplasate teritorial în principalele oraşe şi în Portul Constanţa. Extinderea responsabilităţii Inspectoratului în ceea ce priveşte activitatea de investigaţii criminale pe întreg teritoriul judeţului, cu excepţia celor comise de grupări de criminalitate organizată, prin preluarea activităţilor similare desfăşurate de către structurile de poliţie transporturi”, a declarat Predoiu. 
 
Această reorganizare ajunge şi în Portul Constanţa, a precizat Predoiu. 
 
“În ceea ce priveşte Portul Constanţa, stabilirea unui responsabilităţi clar partajate între Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi Brigada de Combatere a Crimei Organizate Constanţa, în acord cu specializarea poliţiştilor şi competenţa unităţilor de parchet. Astfel, la nivel de IPJ se va asigura o abordare integrată a criminalităţii economico-financiare şi a criminalităţii de mediu, inclusiv prin folosirea în regim 24 din 7 a dispozitivului Cargo Scan. De asemenea, se vor aloca resurse integrate de patrulare, intervenţie şi investigarea criminalităţii judiciare din Poliţia Municipiului Constanţa, Secţia de Poliţie Port Constanţa, care va fi consolidată. Totodată, măsurile vizează creşterea capacităţii de combatere a criminalităţii organizate, structura specializată din Portul Constanţa fiind dezvoltată sub comandă unică a Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate. S-a discutat mult că vom desfiinţa această structură. Nu, nu o desfiinţăm, o dezvoltăm şi omogenizăm reacţia şi intervenţia poliţienească prin comandă unică. Totodată, măsurile vizează şi activitatea Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, care nu va fi afectată, structura fiind preluată, în felul acesta, concentrarea comenzii se va face într-un singur punct şi delimitarea responsabilităţilor va fi foarte clară”, a mai afirmat Cătălin Predoiu. 
 
El a prezentat şi câteva idei din cel de-al treilea pilon de reorganizare a IPJ Constanţa. 
 
“Pilonul de suport este cel de-al treilea pilon organizaţional al inspectoratului, aşa cum este el proiectat în programul pilot. Este coordonat de un inspector şef direct sau prin director administrativ şi cuprinde structuri necesare bunei funcţionări a oricărei instituţii publice, exercitării actului managerial şi a calităţii de ordonator de credite. El cuprinde structuri cu atribuţiuni privind control intern, resurse umane, pregătire profesională, juridic, psihologie, relaţii publice, cazier judiciar, financiar, logistică, comunicaţii, informatică, fonduri nerambursabile. Constanţa, la ora asta nu a absorbit niciun fel de fond european prin programele dedicate. Trebuie să dezvoltăm şi acest lucru. Structura de securitate şi cea de sănătate, securitate în muncă. În cadrul pilonului de suport va funcţiona directorul administrativ care coordonează structurile de suport. Ordonatorul de credite rămâne inspectorul şef al IPJ Constanţa. Inspectorul şef coordonează direct celelalte structuri din suport necesare exercitării actului managerial resurse umane, pregătire profesională, juridic, control intern, psihologie, relaţii publice”, a mai precizat ministrul Afacerilor Interne. 
 
El a adăugat că deficitul de personal la nivelul IPJ Constanţa este de 23%.
 
“Până la data reorganizării, la nivelul Inspectoratului de Poliţie erau prevăzute un număr de peste 1.500 de posturi din care peste 300 vacante, înregistrându-se un deficit de aproximativ 23,27%. Nu vă ofer cifrele exacte, pentru că ele sunt informaţii clasificate. Dar, în orice caz, deficitul era în jur de 23%. Noi am prevăzut suplimentarea acestor forţe astfel încât la finalul proiectului pilot să avem un deficit de aproximativ 8%, adică să venim undeva în zona de 7-8%, care este un pas remarcabil. Deci, în total, după implementarea proiectului pilot, inspectoratul va avea peste 2.200 de funcţii”, a declarat Cătălin Predoiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.