Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, vineri, că, pe întreaga perioadă a sezonului estival, peste 450 de pompieri din 19 de judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti vor suplimenta efectivele de salvatori pregătiţi să deruleze acţiuni pe litoralul românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc şi vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului şi a tehnicii existente la nivelul judeţului Constanţa, cu efective şi mijloace specifice  de intervenţie (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate)”, anunţă, vineri, IGSU.

Sursa citată a precizat că, pentru evitarea evenimentelor deosebite şi menţinerea gradului de siguranţă a celor care tranzitează litoralul românesc, un aspect important avut în vedere este reprezentat de  prevenirea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa sau bunurile turiştilor.

”În acest sens, începând cu data de 24 iunie, prima serie de specialişti din unităţile subordonate IGSU a fost detaşată pe litoral pentru susţinerea activităţilor de prevenire, în cadrul echipelor mixte, constituite cu personal al ISU Constanţa. Echipele de specialişti vor fi schimbate la fiecare două săptămâni şi îşi vor desfăşura activitatea în perioada iunie – august”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, controalele de prevenire se vor efectua la unităţi de turism şi de agrement, cu prioritate la cele unde se înregistrează un număr mare de turişti sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficienţe privind securitatea la incendiu.

”De asemenea, se vor avea în vedere şi construcţiile sau amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, târgurile tematice, precum şi campingurile, taberele şcolare sau alte spaţii cu caracter sezonier”, a mai transmis IGSU.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a  turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoral, în zonele cu afluenţă mare de persoane din  judeţul Constanţa, au fost operaţionalizate 22 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

9 puncte de stingere a incendiilor, în localităţile Urluia/Adamclisi, Crucea, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Staţiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă;

7 puncte de prim ajutor, în localităţile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanţe şi şenilate;

6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu şi Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol şi Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcaţiune.

”O atenţie deosebită este acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe autostrada A2. Astfel, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din cadrul ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov”, a mai precizat sursa citată.

Maşinile pompierilor vor fi amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secţia Lehliu Gară, km 105 (punct de lucru permanent) şi km 142 (Staţia de pompieri Feteşti, lângă autostrada A2).

În aceste locaţii se vor regăsi echipaje de stingere cu modul de descarcerare şi ambulanţe SMURD.

Proiectul, lansat la iniţiativa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în anul 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

De asemenea, instituţia precizează că, în zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situaţii de urgenţă, au fost instalate containere de prim-ajutor.

Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche.

IGSU precizează că, în perioada sezonului estival 2022, numărul total de intervenţii ale echipajelor SMURD a fost de 5.445, fiind asistate 1.829 de persoane (dintre care 1.232 au fost transportate la spital).

Totodată, la punctele de prim ajutor operaţionalizate au fost asistate un număr de 745 de persoane.

”Echipajele ce au deservit punctele temporare de stingere au intervenit în 360 de cazuri, dintre care 167 incendii. Intervenţia operativă a personalului angrenat în misiuni a dus la salvarea a 41 de persoane de la înec”, a mai precizat IGSU.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, la nivelul judeţului Constanţa au fost organizate şi executate 615 controale de prevenire. Pe timpul controalelor au fost aplicate 4.435 sancţiuni contravenţionale, dintre care 3.667 avertismente şi 768 amenzi în cuantum de 1.410.200 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.