Politicile antidrog din ţara noastră, cu accent pe prevenţie, precum şi bunele practici în România şi la nivel internaţional au fost principalele teme ale consultărilor care au avut loc, miercuri la Palatul Victoria, între reprezentanţi ai guvernului cu atribuţii în domeniu şi o delegaţie a Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UN Office for Drugs and Crime - UNODC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform comunicatului de presă al Guvernului, reuniunea vine pe fondul preocupărilor din ce în ce mai intense la nivelul societăţii româneşti cu privire la problematica stupefiantelor.

Lucrările, programate pe tot parcursul zilei, au vizat o abordare cuprinzătoare a fenomenului, incluzând atât provocările cadrului de sancţiuni, răspunsul justiţiei şi poliţiei, cât şi elemente legate de politicile de prevenţie, educaţie şi sănătate publică. România are o strategie naţională în ceea ce priveşte combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu planuri de acţiune dedicate în egală măsură reabilitării şi reintegrării victimelor, însă provocările la adresa autorităţilor se multiplică, pe măsură ce apar noi tendinţe în materie de producere şi comercializare a drogurilor, la nivel european şi mondial.

Pe lista subiectelor dezbătute la consultările de azi s-au aflat: cadrul legal românesc în vigoare; diminuarea ofertei de droguri, producţia ilicită şi traficul; tendinţele şi ameninţările reprezentate de drogurile sintetice şi noile substanţe psihoactive; furnizarea de servicii de tratament, reabilitare şi asistenţă socială; măsurile alternative faţă de pedeapsa penală; situaţia persoanelor dependente din sistemul judiciar; combaterea maladiilor transmisibile şi tulburărilor asociate; investiţiile în prevenţie; ocrotirea drepturilor omului, femeilor, copiilor şi tineretului în elaborarea politicilor antidrog; colectarea datelor şi monitorizarea tendinţelor în materie de trafic şi consum; sistemele de alertă rapidă; rolul informaţiei în elaborarea politicilor publice; programele regionale de asistenţă ale UNDOC.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Participanţii au apreciat caracterul aplicat al discuţiilor şi au subliniat necesitatea întăririi cooperării între toţi actorii implicaţi în combaterea fenomenului drogurilor, pentru obţinerea de rezultate concrete durabile, într-un orizont de timp cât mai scurt, în special în beneficiul tinerelor generaţii, dar nu numai.

„Societatea românească a devenit conştientă că se confruntă cu o problemă de amploare în ceea ce priveşte drogurile. E capital să avem parte de cea mai bună expertiza la nivel internaţional pentru stăpâni flagelul, şi, nu în ultimul rând, să ne sincronizăm demersurile cu comunitatea mondială, să cooperăm, să schimbăm informaţii, să ne documentăm nemijlocit cu privire la bunele practici în materie de legiferare şi acţiune. În acest sens, cred că reuniunea de astăzi a fost un succes. Sunt încrezătoare că e un moment care va contribui decisiv la a pune politicile antidrog ale statului român pe noi baze, mai coerente şi mai eficace”, a declarat la finalul lucrărilor Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, organizator şi moderator al evenimentului din partea Guvernului.

Din delegaţia română prezentă la consultări au mai făcut parte înalţi responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Agenţiei Naţionale Antidrog, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Externe.

Delegaţia ONU a fost condusă de Jean-Luc Lemahieu, directorul Diviziei de Analize şi Politici Publice din cadrul Biroului pentru Droguri şi Criminalitate al Naţiunilor Unite

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.