Valorile de trafic înregistrate anul trecut în punctele de trecere a frontierei au fost de aproximativ 58,6 milioane treceri persoane, fiind înregistrată o creştere cu 62% faţă de anul 2021, arată datele Poliţiei de Frontieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În anul 2022, valorile de trafic înregistrate în punctele de control de trecere a frontierei au fost de aproximativ 58,6 milioane treceri persoane (42,2 milioane cetăţeni U.E. şi 16,4 milioane cetăţeni non-U.E.), atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2021, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 36,1 milioane, în ansamblu se înregistrează o creştere cu 62%”, a arătat, vineri, într-un comunicat de presă, Poliţia de Frontieră.

Pe secţiuni de frontieră, în anul 2022, se înregistrează creşteri semnificative ale traficului prin punctele de trecere la nivelul tuturor segmentelor de frontieră (de 105,1% la frontiera cu Serbia, 91,1% la frontiera aeroportuară, 96,9% la cea cu Ucraina şi aproximativ 76,5% la frontiera cu Moldova).

Conform sursei citate, traficul la frontiera aeriană împreună cu cel de la graniţa Ungaria reprezintă 60% din valorile totale.

”Cel mai tranzitat aeroport a fost Henri Coandă Otopeni cu peste 11,6 milioane călători, fiind urmat de Aeroportul Cluj-Napoca cu 2,4 milioane treceri, aeroportul din Timişoara cu aproximativ 900.000 persoane, cel din Sibiu cu peste 600.000 persoane si din Craiova cu 470.000 persoane, pe ambele sensuri de tranzit. Atunci când situaţia a impus-o (sezon estival, sărbători pascale sau de iarnă) şi a fost prefigurată intensificarea numărului de curse aeriene şi a numărului de pasageri, la nivelul punctelor de trecere a frontierei din aeroporturi s-a luat măsura suplimentării personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, astfel încât traficul de călători să fie unul fluent şi operativ”, a menţionat Poliţia de Frontieră.

Totodată, poliţiştii de frontieră din aeroporturi, pe lângă controlul documentelor persoanelor, sunt solicitaţi de către echipajele companiilor aeriene să intervină la bordul aeronavelor ca urmare a producerii unor evenimente prin care s-a adus atingere prevederilor legale stipulate în Codul aerian al României (Lege 21/2020) sau pentru a lua la cunoştinţă încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice în zona aeroportului (Lege 61/1991). Astfel, în ultimul an, poliţiştii de frontieră de pe aeroporturi au aplicat peste 125 de sancţiuni contravenţionale, în funcţie de fapta săvârşită.

”La momentul actual, ca urmare a anulării unor curse către aeroporturi din Germania (din Munchen şi Frankfurt), menţionăm că din punct de vedere al atribuţiilor Poliţiei de Frontieră Române, formalităţile de control de pe principalele aeroporturi internaţionale se efectuează în condiţii de normalitate. Responsabilitatea pentru informarea şi replanificarea pasagerilor aparţine reprezentanţilor companiilor aeriene care dispun măsuri conform contractului si prevederilor legislative la drepturile pasagerilor”, a precizat sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.