Consilieri PNL Sector 1 anunţă că nu vor vota bugetul Primăriei pentru că este unul ilegal şi nu ţine cont de o decizie a instanţei prin care a fost supendată o hotărâre a consiliului local de la începutul lunii decembrie a anului trecut în legătură cu acest proiect de buget. O şedinţă a consiliului local a fost reprogramată pentru joi, ora 15.00, fiind a patra oară când este introdus acest punct pe ordinea de zi. Aceştia solicită demisia secretarului general al primăriei Lavinia Ionescu „care şi-a asumat legalitatea reorganizării primăriei şi care acum insistă să dea asigurări verbale consilierilor că totul este în regulă cu proiectul de buget”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O nouă zi, o nouă şedinţă extraordinară de îndată la primăria sectorului 1, convocată spre finalul zilei de ieri pentru azi, orele 15. Şedinţele de îndată au devenit un instrument la ordinea zilei la sectorul 1, abuzat de nenumărate ori de actuala administraţie, ca un mijloc de presiune asupra consiliului local. Şi în al doisprezecelea ceas, primarul sectorului 1 şi aparatul său administrativ insistă cu un proiect de buget ilegal, care sfidează o decizie a Tribunalului Bucureşti şi o opinie avizată emisă sub semnătura preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). În tot acest timp, Primăria sectorului 1 este blocată, funcţionarii publici nu ştiu dacă au dreptul să semneze acte importante, primarul se încăpăţânează să ignore decizia instanţei, iar problemele cetăţenilor rămân nerezolvate. Acelaşi proiect de buget, la virgulă, este propus pe ordinea de zi în şedinţa de Consiliu Local de astăzi. Este a patra şedinţă consecutivă în care se supune la vot acelaşi proiect de buget ilegal”, arată un comunicat de presă al filialei PNL Sector 1.

Potrivit sursei citate, consilierii PNL de la Sectorul 1 nu vor gira nesocotirea deciziei unei instanţe şi nici călcarea în picioare a legii. Motivarea deciziei instanţei de suspendare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) al Sectorului 1 nr. 291/04.12.2020 arată negru pe alb grave nereguli în redactarea şi conţinutul acestei hotărâri. Iată câteva extrase din motivarea Tribunalului Bucureşti, care validează decizia consilierilor PNL de a nu vota un proiect de buget care ignoră hotărârea instanţei:

- „Instanţa apreciaza ca exista o îndoială puternică şi evidentă asupra prezumţiei de legalitate pe care se fundamentează actul administrativ ce face obiectul cauzei.”

- „Organul emitent se contrazice în cuprinsul hotărârii respective de o astfel de manieră încât nu se poate înţelege care sunt măsurile dispuse, cu claritate, când încetează, ce anume se abrogă şi începând de când, constituie un temei justificat, în sensul legii, pentru suspendarea acestuia.”

- „În ce priveşte instituţiile vizate de hotărâre, prin maniera neclară de redactare a acesteia, prin nerezolvarea expresă a situaţiei personalului şi prin lipsa unei coerenţe de reglementare raportat la desfiinţarea lor, le pune în situaţia imposibilităţii de funcţionare şi a imposibilităţii cunoaşterii atribuţiilor proprii.”

- „Instanţa apreciază că executarea abruptă a unei astfel de hotărâri este de natură să perturbe grav activitatea instituţiilor vizate de desfiinţare, să prejudicieze sever reclamanţii şi chiar să creeze disfuncţionalităţi activităţii [primăriei].”

- „De asemenea, se apreciază că suspendarea executării acesteia corespunde atât interesului personal al reclamanţilor, dar şi imperativului interesului public de a avea în circuitul civil acte administrative clare şi inteligibile, şi de a nu executa intempestiv acte administrative incerte şi care au un efect dramatic asupra societăţii în care autoritatea funcţionează.”

Consilierii PNL Sector 1 mai spun că punctul de vedere al ANFP este, de asemenea, extrem de clar şi solicită „să se revină la situaţia anterioară reorganizării prin actul administrativ menţionat”, adică HCL suspendată de instanţă. 

Motivarea instanţei şi punctul de vedere al ANFP confirmă că primarul şi aparatul administrativ ar trebui să iniţieze un proiect de HCL pentru revenirea la situaţia anterioară reorganizării, iar abia după acest pas să propună un proiect de buget legal. PNL a solicitat de aproape trei săptămâni aceşti paşi. 

Este evidentă, de asemenea, culpa secretarului general, Lavinia Ionescu, care şi-a asumat legalitatea reorganizării primăriei şi care acum insistă să dea asigurări verbale consilierilor că totul este în regulă cu proiectul de buget. Mai mult, imediat ce instanţa s-a pronunţat pe 30 martie 2021 cu privire la suspendarea organigramei, acelaşi secretar general a transmis o informare scrisă către toţi colegii din Primărie că HCL 291/2020 îşi încetează efectele, dar bugetul este construit în continuare pe baza organigramei suspendate în instanţă. Chiar referatele de specialitate care stau la baza proiectului de buget invocă HCL-ul suspendat în instanţă.

„În motivarea deciziei, instanţa vorbeşte despre îndoieli evidente asupra prezumţiei de legalitate, despre redactarea neclară şi cu formulări contradictorii, precum şi despre efectele dramatice pe care executarea intempestivă a acestui act administrativ le poate avea asupra cetăţenilor sectorului 1. Ce dovezi mai clare putem avea? Cum ar putea consilierii PNL să gireze un buget care nu ţine cont de o decizie a Tribunalului Bucureşti, bazat pe organigrama suspendată? Deşi avem decizia Tribunalului Bucureşti din 30 martie şi motivarea instanţei din 19 aprilie, până în prezent nu a fost luată nicio măsură de sancţionare a celor care şi-au asumat reorganizarea suspendată de instanţă”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PNL Sector 1.

Pe baza motivării instanţei, la care se adaugă toate derapajele din ultimele săptămâni şi cu un comportament abuziv, caracterizat de presiuni şi ameninţări, PNL Sector 1 solicită public demisia secretarului general al primăriei Sectorului 1, Lavinia Ionescu. Este regretabil că primarul Clotilde Armand a ales să lucreze cu un om care a făcut parte din cercul restrâns al fostului primar PSD Gabriela Firea, care a numit-o şef peste Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti. 

„Pentru toate aceste motive, Lavinia Ionescu nu prezintă credibilitate pentru a asigura legalitatea actelor administrative emise de primăria sectorului 1. Dovada incompetenţei sunt măsurile din ultimele luni, care au blocat administraţia locală şi au aruncat în haos toată activitatea instituţiei. Soluţia este clară: demisia! În final, vă reamintim că PNL Sector 1 a atras atenţia încă de la publicarea proiectului de buget că este construit pe baze îndoielnice, arătând toată disponibilitatea echipei de a găsi soluţii pentru deblocarea Primăriei”, conchide sursa menţionată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.