Reprezentanţii PMP au cerut factorilor responsabili să colaboreze pentru a asigura cele mai bune condiţii în vederea desfăşurării procesului de educaţie într-un mediu nediscriminator şi ferit de riscul îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Sursa citată aminteşte de o analiză făcută World Vision România care arată că una din patru şcoli nu are conexiune la internet, iar 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la orele online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„1 din 4 şcoli nu are conexiune la Internet. 9 din 10 şcoli nu au laptop/ PC/ tablete pentru educaţia digitală. 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la ore online. 64% dintre cadrele didactice au organizat ore online. Peste 55% dintre părinţi nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie. 8% dintre respondenţi afirmă că nu deţin niciun dispozitiv care să permită educaţia copilului  acasă Aceasta este analiza World Vision România cu privire la situaţia şcolii româneşti în perioada de restricţii impuse de pandemia Covid-19. Noul anul şcolar începe peste o lună. Guvernul României declară oficial că abia acum se află în discuţii cu ANCOM şi operatorii de telefonie şi comunicaţii pentru a asigura conectarea şcolilor la internet. De asemenea, declară că au început procedurile de licitaţie pentru 250.000 de tablete şi 200.000 de laptopuri. Or, conform cartografiei şcolare, în mediul rural se regăsesc 65 la sută dintre şcoli şi aproape un milion de elevi”, arată PMP într-un comunicat de presă remis miercuri News.ro.
 
În aceste condiţii, PMP consideră că este absolut necesară o colaborare reală între Guvernul României şi autorităţile locale, indiferent de culoarea politică a primarilor.
 
„Interesul major al copilului trebuie pus mai presus decât interesele politice proprii. Nu e cazul să tăiem copilul, ca în pilda lui Solomon, pentru a vedea cine cedează primul. Nu contează culoarea politică pe care o avem. Contează siguranţa copiilor şi a dascălilor, implicit a familiilor acestora”, precizează sursa citată.
 
PMP solicită tuturor factorilor responsabili să colaboreze pentru a asigura condiţii optime desfăşurării procesului de educaţie într-un mediu nediscriminatoriu şi ferit de riscuri de îmbolnăvire.
 
„Elevii români trebuie să beneficieze de condiţii egale pentru învăţătură, indiferent că trăiesc în mediul rural sau în cel urban şi indiferent de culoarea politică a primarului din localitatea în care învaţă. PMP apreciază că s-a întârziat prea mult conectarea la internet a tuturor şcolilor din România, preconizate fiind prelungirea crizei sanitare şi evoluţia pandemiei inclusiv în al doilea semestru al acestui an”, mai transmit reprezentanţii PMP.
 
Partidul condus de Eugen Tomac vine şi cu o serie de propuneri care pot fi aplicate în perioada imediat următoare:
 
„1. Prezentarea în mod oficial şi transparent, în cel mai scurt timp, a criteriilor pe baza cărora vor fi repartizate tabletele şi laptopurile către elevii care nu deţin astfel de dispozitive, şi nici posibilitatea de a şi le procura. Demersul este obligatoriu, în condiţiile în care numărul dispozitivelor ce urmează a fi achiziţionate de către Guvern nu ajung nici măcar pentru jumătate din numărul total al elevilor din mediul rural, deşi inclusiv mediul urban se confruntă cu probleme de dotare a copiilor de vârstă şcolară.
 
2. Prezentarea în regim de urgenţă a unor proceduri clare şi specifice privind implementarea fiecărui scenariu în parte pentru deschiderea şcolilor, astfel încât să nu fie lăsate strict la latitudinea autorităţilor locale decizii atât de importante pentru desfăşurarea anului şcolar”, conform sursei menţionate. 
 
PMP mai spune că „dreptul la învăţătură este universal şi un drept fundamental, exercitarea sa fiind sub autoritatea statului român”.
 
„Aşa prevede Legea educaţiei naţionale, care  reglementează structura, funcţiile, organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de învăţământ. Nu am avea nicio scuză dacă, în calitatea noastră de oameni politici, am face alegeri nepotrivite, în detrimentul educaţiei, dar în favoarea propriilor partide”, conchide PMP, în comunicatul de presă.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.