Proiectul propus de consilierul general PMP Lucian Iliescu referitor la oferirea de eco-vouchere pentru achiziţionarea unor maşini noi, mai puţin poluante, în schimbul predării celor vechi spre casare nu ar fi adus îmbunătăţiri calităţii aerului pentru că ar fi fost o primă de casare suplimentară faţă de cea din programul Rabla, iar numărul de autovehicule vechi scoase din circulaţie ar fi rămas practic neschimbat, transmite sâmbătă seară Primăria Capitalei. Instituţia răspunde, astfel, acuzaţiilor de plagiat ale consilierului general PMP Lucian Iliescu, care a depus un proiect aproape identic în luna mai şi care consideră că ar fi fost corect ca Gabriela Firea să păstreze proiectul lui şi să îl modifice prin depunerea unui amendament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Iniţiativa de care vorbeşte domnul consilier general se referă la acordarea unei prime de casare suplimentară celei de la Administraţia Fondului de Mediu în cadrul programului Rabla, neaducând niciun beneficiu real pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Capitală, întrucât alocând aceleiaşi persoane fizice sau juridice un stimulent financiar mai mare, numărul de autovehicule vechi scoase din circulaţie rămâne practic neschimbat”, spune Primăria Capitalei.

Reprezentanţii instituţiei explică faptul că această măsură privind reînnoirea parcului auto a fost prevăzută în Planul Integrat de Calitate a Aerului încă din faza de elaborare a acestuia şi a fost postat pe site-ul PMB din luna octombrie 2016, alături de celelalte măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti. Măsura a fost inclusă în planul final de Calitate a Aerului, care a fost supus dezbaterii publice.

Municipalitatea susţine că prin proiectul de hotărâre privind eco-voucherele, în varianta în care se află pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de săptămâna viitoare, va creşte numărul de autovehicule uzate scoase din circulaţie, pentru că va fi un program separat de cel Rabla.

„Astfel, prin Direcţia de Mediu este propus un Program de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere care să permită cetăţenilor să opteze după casarea autovehiculului vechi, fie pentru achiziţia unui autoturism nou, non diesel, cu clasa de poluare minim Euro 6, fie a altui tip de mijloc de locomoţie prietenos cu mediul”, susţine PMB.

Reprezentanţii instituţiei mai spun că şi celelalte proiecte propuse de consilierul general PMP, precum interzicerea autovehiculelor non Euro, Euro 1, 2, 3 şi 4 în Bucureşti pe timpul zilei sau interzicerea maşinilor într-un weekend în tot Bucureştiul cu excepţia celor de intervenţie, „denotă o abordare care nu ţine cont de opinia bucureştenilor, de realităţile cu care ne confruntăm legate în principal de structura parcului auto, de necesităţile social-economice ale Capitale”.

Prin programul de simulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, Primăria Capitalei intenţionează să ofere 5.000 de eco-vouchere ca primă de casare, în valoare de 9.000 de lei fiecare. Tichetul se oferă în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat care este înmatriculat în Bucureşti,pentru achiziţionarea unui autovehicul nou Euro 6, non-diesel sau electrice.

Beneficiarii pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Capitală.

Expunerea de motive a proiectului este semnată de primarul Gabriela Firea, însă un proiect aproape identic a fost depus de consilierul PMP Lucian Iliescu în luna mai. El propunea acordarea de eco-vouchere în valoare de 4.600 de lei pentru achiziţionarea unor maşini noi, mai puţin poluante, în schimbul predării celor vechi spre casare, oricărei persoane fizice sau juridice, oricărei organizaţii profesionale, cu domiciliul în Bucureşti, care nu are datorii la bugetul local, este înscris şi acceptat în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional confom Ordinului ministrului Mediului şi este de cel puţin trei ani proprietarul autovehiculului uzat înmatriculat în Bucureşti.

Lucian Iliescu s-a arătat nemulţumit de preluarea ideii sale sub o altă semnătură şi o acuză pe Gabriela Firea de plagiat. Consilierul consideră incorectă abordarea edilului, în condiţiile în care proiectul său a fost deja depus şi putea fi păstrat în forma iniţială, iar dacă se dorea introducerea unei modificări, acest lucru se putea face prin amendament.

"M-a plagiat. A schimbat numărul, valoarea şi şi-a pus semnătura. Măcar dacă scria sursa de inspiraţie. Este ideea mea. Putea să îmi lase proiectul şi să vină cu amendament”, a declarat Lucian Iliescu pentru News.ro.minciuna are picioare scurte!

Ulterior, Lucian Iliescu a scris pe Facebook că dacă Firea şi-a asumat proiectul, măcar să îl ducă la bun sfârşit.

„Observ că doamna primar, Gabriela Firea, fără a menţiona “sursa de inspiraţie”, şi-a însuşit proiectul meu: Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, proiect de hotărâre în baza căruia ar putea să fie acordate 10.000 de eco-vouchere, în valoare de 4.600 de lei fiecare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Dacă doamna primar şi-a asumat proiectul meu, sper sa îl ducă la bun sfârşit in baza analizelor făcute de mine şi atasatate la proiect. Sper ca şi pentru domnia sa, sănătatea cetăţenilor Capitalei sa reprezinte o prioritate!”, a scris Lucian Iliescu pe pagina sa de Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.