Federaţia Românilor de Pretutindeni a informat că renunţă la organizarea mitingului din 10 august şi ignoră faptul că protestul a fost autorizat, transmite marţi Primăria Capitalei. Reprezentanţii instituţiei spun că organizatorii protestului de vineri vor să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente. Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, spune că nu îşi mai asumă organizarea mitingului românilor din diaspora din 10 august, în Piaţa Victoriei, întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au transmis marţi seară jurnaliştilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora din 10 august, protocolul semnat cu autorităţile cu competenţe în domeniu. Documentul a fost trimis şi organizatorului protestului, Federaţia Românilor de Pretutindeni. Protocolul nu este datat şi conţine detalii despre organizarea evenimentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei a transmis presei şi Federaţiei Românilor de Pretutindeni protocolul semnat cu autorităţile competente în organizarea mitingului românilor din diaspora
CITEȘTE ȘI Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni spune că nu îşi asumă organizarea mitingului din 10 august pentru că nu a primit niciun act oficial de la PMB: Am aşteptat să semnăm ceva, nu să aflăm din presă

Municipalitea informează că a primit pe 1 august o adresă trimisă prin e-mail de la Federaţia Românilor de Pretutindeni care spunea că renunţă la organizarea mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza aceasta manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea primarului general cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie - Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu”, susţine municipalitatea.

Reprezentanţii PMB atrag atenţia că mitingul a fost aprobat, găsind şi soluţia pentru siguranţa participanţilor, având în vedere că organizatorul a spus că vor fi 1 milion de oameni în Piaţa Victoriei, prin extinderea spaţiului destinat protestului.

Iniţial, protestul nu a primit aviz din partea primăriei, pentru că încălca legea, aminteşte municipalitatea, astfel că aprobarea lui a fost posibilă doar după discuţii cu autorităţile cu atribuţii în domeniu.

Ulterior, continuă PMB explicaţiile, organizatorul protestului, respectiv preşedintele Federaţia Românilor de Pretutindeni, a fost invitat la o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor responsabile cu ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, însă acesta a transmis că nu poate ajunge la şedinţă din cauza faptului că nu se află în ţară, iar timpul ar fi fost prea scurt.

„Organizatorul a transmis, la acea dată, că nu poate lua parte la această şedinţă de lucru din cauza imposibilităţii de a reveni în ţară. Decizia Comisiei a fost de a autoriza mitingul, cu condiţia ca zona anunţată iniţial să fie extinsă şi cu arterele adiacente. După întrunire, când i s-au comunicat rezultatele întrevederii, organizatorul a anunţat telefonic că va veni în data de 10 august sa ridice protocolul aprobat. Reamintim faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente, ceea ce nu s-a întâmplat până în momentul de faţă”, a spus PMB.

Primăria Capitalei a aprobat în 23 iulie organizarea protestului românilor din diaspora din 10 august, după ce iniţial nu a primti aviz. Românii din diaspora care vor să organizeze mitingul în Piaţa Victoriei au scris pe Facebook în acea perioadă că PMB a refuzat să autorizeze protestul. "După lungi insistenţe, în sfârşit am primit un răspuns referitor la cererea făcută către Primăria Capitalei în vederea aprobării desfăşurării protestului din 10 august din Piaţa Victoriei. Astfel, comisia de avizare a cererilor primite în baza Legii 60/1991 a considerat că prin derularea protestului s-ar încălca prevederile articolului 2 din această lege, motiv pentru care cererea noastră nu poate fi soluţionată favorabil”, au anunţat atunci reprezentanţii comunităţii "Ieşiţi în stradă dacă vă pasă”, pe pagina de Facebook.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.