Aproape 570.000 de oameni vârstnici trăiesc dintr-o indemnizaţie socială sau pensie din agricultură de 400 de lei, iar pentru acest grup vulnerabil, la risc de excludere, care trebuie ajutat să rămână activ în societate, este pregătit proiectul "Bunicii comunităţii", pentru că şi aceştia pot fi angajaţi să aibă grijă de alţi vârstnici, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Un proiect al nostru este cel intitulat «Bunicii  comunităţii», cuprins în  pachetul antisărăcie, ieri seară (joi, n.r.) fiind lansat  ghidul care va permite să fie depuse proiecte. Vorbim de 15 milioane de euro alocaţi prin programul operaţional de capital uman. Este important să ne ocupăm de acest grup vulnerabil, care numără  466.129 persoane  vârsnice pe indemnizaţie socială de 400 de lei. Alţi 103.172 iau 400 de lei pensii din agricultură. Discutăm de aproape 570.000 de oameni, pe 400 de lei, ca şi sprijin din partea statului. Raporat la cei 5.081. 685 de pensionari, discutăm de 10-11 la sută din toţi pensionarii. Avem interesul ca aceşti oameni să rămână activi în societate", a spus ministrul Dragoş Pîslaru.

Pentru a ajuta această grupă de vârstnici la risc, Ministerul Muncii a pregătit proiectul “Bunicii Comunităţii", prin care să fie deblocată furnizarea de servicii sociale către aceste persoane.

"Este modul în care noi, ca stat, ne apropiem de un grup demografic care va fi în creştere. (…) Este un grup ţintă la risc de excluziune socială. Sperăm să avem zeci de mii de persoane care să poată fi reintegrate în societate", a mai spus ministrul Muncii.

Potrivit lui Pîslaru, nu se poate pretinde că statul a rezolvat problema acestor vârstinci doar prin plata unor indemnizaţii.

"Să nu pretindem că statul şi-a rezolvat problemele prin plata unor indemnizaţii. Acum, extindem plaja de la îngrijirea medicală la cea socială. Chiar şi vârstincii pot fi angajaţi să aibă grijă de alţi vârstnici. Statului i-a păsat foarte puţin de această categorie. Este timpul să-i ajutăm", a adăugat ministrul.

Un alt proiect la care s-a referit ministrul Muncii este “Prima cameră” pentru tinerii care au fost instituţionalizaţi.

"Acest pachet, din fonduri eruopene, ne asteptăm să intre în vigoare în primăvara anului viitor. «Prima cameră» este un pachet pe care îl vom pilota în opt judeţe, câte unul în fiecare regiune şi reprezintă  trecerea  de la un sistem instituţionalizat - în care sunt  3.000 de copii care au petrecut mai mult de 15 ani şi 13.000 de copii care trăiesc aici din prima zi de viaţă - spre societate. Asta înseamnă că-i va fi plătită chiria pentru a locui în afara sistemului instituţionalizat, dar va fi nevoie să-i fie oferit şi un loc de muncă", a explicat ministrul Dragoş Pîslaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.