Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat, sâmbătă, la Sibiu, campania ”Alege oaia” apreciind că se află în locul cel mai potrivit, având în vedere numărul mare de oieri din judeţ şi dragostea acestora pentru animale. ”Vă mulţumesc că mi-aţi dat posibilitatea că mă întâlnesc cu dumneavoastră în locul în care fluierul se aude şi când tace şi oamenii frumoşi se văd şi când nu există”, le-a spus ministrul producătorilor din judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petre Daea a fost întâmpinat, sâmbătă, la Prefectura Sibiu, de bărbaţi îmbrăcaţi în costume populare care au cântat din fluier. Chiar şi conducerea Prefecturii a fost îmbrăcată în costum popular, iar în sală au fost fete şi băieţi îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale din Mărginimea Sibiului. 

”Vă mulţumesc că mi-aţi dat posibilitatea că mă întâlnesc cu dumneavoastră în locul în care fluierul se aude şi când tace, oamenii frumoşi se văd şi când nu există, iar cântecul se păstrează acolo unde este şi va dăinui atâta timp cât urechile noastre vor fi capabile să asculte. Să ascultăm ceea ce se cântă de către români împreună”, a spus Petre Daea.

Ministrul a participat la Sibiu la lansarea Campaniei ”Alege oaia”. Şi a apreciat că se află în locul cel mai potrivit, având în vedere că judetul Sibiu are cel mai mare număr de oieri, dar şi cel mai mare număr de efective de animale.

”Suntem la început de drum într-o acţiune extrem de de importantă pentru ţară, şi anume, aceea de a coborî în minţile oamenilor şi împleti interesele locale cu cele ale acelora care pleacă de acasă în pribegia câştigului, dar mai mult decât atât în dragostea pentru creşterea animalelor. Vorbesc aici despre crescătorii de ovine care îşi părăsesc casele frumoase crescute din smântână, din brânză, din lapte, din lână, din carne, din piei, cu sudoarea minţii şi cu bătăturile palmelor pentru a lăsa în acest loc mirific al ţării tradiţia la locul ei şi contiuitatea tradiţei acelor care cârmuiesc zona şi administrează ţara”, a mai spus Daea.

Acesta a apreciat că sunt ”multe de făcut pentru acest animal care astăzi se valorifică greu, ieftin şi, din nefericire, rar”.

”La cel mai mare eveniment agricol al ţării, Indagra, am slobozit programul «Alege oaia», într-un înţeles profund faţă de rostul şi rolul nostru în a ne determina să înţelegem că este bine să promovăm produsele de la această specie, în aşa fel încât, prin valorificarea ei, să ne satisfacem nevoile şi să netezim grijile printr-un câştig modest, dar sigur, care să dea speranţă şi celor care privesc astăzi oaia şi mâine vor fi crescători de oi, dar, mai ales, pentru cei care sunt astăzi în vârful muntelui şi care înnobilează muntele că, altminteri, nu ar avea comunicare cu înălţimile şi acolo se duc puţini, alţii nici nu se gândesc dacă vor să ajungă acolo.  Vreau să le mulţumesc şi să le spun că îi preţuiesc aşa cum trebuie, iar dacă momentul acesta mă duce cu gândul ce le-aş da pentru acest gest frumos, răspunsul meu este doar sufletul, doar sufletul”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Acesta a explicat că încearcă să le întindă o mână de ajutor, oierilor ”pentru ca ei să poată rămâne verticali pe terenurile înclinate, uneori rar atinse sau deloc de către piciorul omului”.

”Ce vrem noi prin acest program este stimularea consumului în aşa fel încât să putem avea piaţă de desfacere la noi acasă, să mâncăm româneşte din ceea ce facem cu mâinile noastre, să păstrăm şi să dezvoltăm gustul pentru aceste produse extraordinare pe care le avem”, a mai spus Petre Daea.

El a anunţat că, de anul viitor, şi Uniunea Europeană va aloca fonduri pentru stimularea consumului de carne de oaie şi capră.

Petre Daea s-a întâlniti cu producători din Sibiu şi a participat la o degustare de produse tradiţionale, în parcarea unui complex comecial din Sibiu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.