Peste două mii de hectare de culturi au fost distruse de grindină în localitatea buzoiană Puieşti, în timp ce, în judeţul Vrancea, circa cinci sute de hectare de viţă de vie au fost afectate, în unele cazuri şi în proporţie de sută la sută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit primarului comunei buzoiene Puieşti, Florin Leaua, după o ploaie cu grindină, mai multe lanuri cultivate cu porumb, floarea soarelui şi grîu au fost distruse, gradul de afectare a culturilor fiind cuprins între 80 şi 100 la sută.

Primarul povesteşte că grindina a căzut zeci de minute, a avut un diametru de 5-6 centimetri şi a persistat pe uliţele satelor până a doua zi dimineaţa.

Florin Leaua a adăugat că, din primele evaluări, peste două mii de hectare de culturi au fost distruse.

”O ploaie de circa jumătate de oră a distrus o suprafaţă de circa două mii de hectare, dintr-o primă evaluare. În această dimineaţă (luni – n.r) chemăm fermierii să vedem concret ce pagube sunt la fiecare în parte. Gradul de afectare pe această suprafaţă este de 80-100 la sută. Culturile de grâu care erau gata de recoltat au fost lovite, nu se mai poate recolta nimic. La floarea soarelui aparatul foliar a dispărut, iar porumbul a fost prins intr-o fază foarte sensibilă, vedem azi, chemăm şi Prefectura şi APIA şi societăţile de asigurări pentru cei care au avut asigurare”, a declarat primarul comunei Puieşti, Florin Leaua.

Grindina a făcut ravagii şi în judeţul Vrancea. Sute de hectare de viţă de vie din comunele Dumbrăveni, Bordeşti şi Gugeşti au fost distruse de grindină.

La Dumbrăveni, în unele zone, viticultorii nu mai au speranţe să recupereze ceva, fiind distruşi strugurii. În comună, la o primă evaluare a pagubelor, sunt peste cinci sute de hectare de viţă de vie afectate de grindina căzută.

În unele zone, aproape toţi strugurii de pe butuci au fost distruşi. Pentru cei care au soiuri de vin, urmează noi investiţii, pentru ca boabele stricate de piatră să nu afecteze şi boabele care au scăpat întregi. Cei care au în schimb soiuri de masă spun că nu mai au ce face, pentru că la toamnă nu vor putea ajunge pe piaţă cu strugurii stricaţi.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.