Peste 65.000 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică, protecţia secţiilor de vot şi paza urnei mobile la alegerile locale care au loc duminică. Peste 4.100 de poliţişti se vor ocupa de solicitările şi semnalările privind incidentele din ziua alegerilor. Inspectori ai Corpului de Control al MAI sunt prezenţi în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, pentru a interveni şi a face verificări acolo unde va fi cazul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat vineri că pentru buna desfăşurare a ordinii şi liniştii publice, MAI a prevăzut şi a angrenat 65.815 angajaţi, dintre care 23.453 pentru protecţia secţiilor de vot şi paza urnei mobile, iar 30.067 pentru menţinerea ordinii publice atât în proximitatea secţiilor de votare, cât şi în localităţi.

De asemenea, pentru intervenţia la evenimente au fost constituite echipe operative alcătuite din 4.682 de specialişti, iar în rezervă vor fi echipe pentru a interveni acolo unde va fi cazul, formate din 7.613 angajaţi ai MAI.

Ministrul Internelor a mai spus că, pentru a sprijini structurile teritoriale, în fiecare judeţ sunt prezenţi ofiţeri cu funcţii de conducere atât din Poliţia Română, cât şi din MAI.

Inspectori ai Corpului de Control al Ministrului Afacerilor Interne sunt prezenţi de la începutul acestei săptămâni în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, fiind pregătiţi să facă verificări atunci când competenţele structurilor teritoriale sunt depăşite, a precizat Petre Tobă.

Începând de vineri dimineaţă, comandamentele operaţionale constituite în Bucureşti şi în judeţe sunt operaţionale şi funcţionează în sistem integrat, fiind într-o legătură permanentă cu Centrul Naţional de Conducere Integrată de la nivelul MAI. Aceste centre funcţionează în regim permanent, 24 de ore din 24, până la finalizarea procesului electoral.

Poliţia Română precizează că măsurile luate pentru ziua de duminică urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al poliţiştilor. Cei peste 33.400 de poliţişti vor asigura ordinea publică şi vor gestiona eventualele incidente cu caracter electoral. 

La cele 7.508 secţii de votare vor fi 9.623 de poliţişti care vor sigura măsuri de pază şi protecţie. Alţi 18.747 de poliţişti se vor afla în stradă, în perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

Peste 4.100 de poliţişti se vor ocupa de soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor.

Din cei peste 10.000 de jandarmi care vor asigura buna desfăşurare a procesului electoral, 6.500 vor fi prezenţi în zona secţiilor de votare, a precizat Jandarmeria Română.

Jandarmii asigură protecţia Biroului Electoral Central, a celor 41 de Birouri Electorale Judeţene, a Birourilor de Circumscripţie ale celor şase sectoare din Capitală, precum şi a trei Birouri Electorale de Circumscripţie, ale municipiilor Bucureşti, Brăila şi Craiova.

De sâmbătă, ora 18.00, până duminică, la ora 07.00, la nivel naţional, peste 4.700 de jandarmi vor fi angrenaţi în măsurile de protecţie asigurate la 4.172 de secţii de votare.

Campania electorală pentru alegerile locale se încheie sâmbătă, la ora 7.00, până în ziua votului fiind obligatorie eliminarea tuturor afişelor de campanie din zona secţiilor de votare.

Ziua votului va fi duminică, urnele se deschid la ora 7.00 dimineaţa şi se vor închide la 21.00.

Alegătorii din întreaga ţară vor primi trei buletine de vot: pentru primar, consilierii locali şi consilierii judeţeni. În Bucureşti, alegătorii vor primi patru buletine. Pe lângă primarul de sector, consilierii locali şi cei ai CGMB, bucureştenii vor vota şi primarul general al Capitalei.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.