Paisprezece proiecte de cercetare cu finanţare europeană din programele cadru Horizon 2020 si Horizon Europe sunt în derulare în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Valoarea acestora este de 4,5 milioane de euro – de aproape trei ori mai mare decât suma atrasă în perioada 2016-2020 (1,8 milioane de euro), şi poate creşte în perioada următoare, pentru că alte opt propuneri sunt în faza de evaluare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suma a crescut exponenţial după înfiinţarea centrului CESP de către GeoEcoMar – dezvoltat în cadrul unui proiect dedicat instruirii şi pregătirii cercetătorilor pentru a identifica surse de finanţare prin două programe cadru de cercetare-inovare ale Comisiei Europene, respectiv Horizon 2020 şi Horizon Europe.

Peste 250 de persoane, de la cercetători şi cadre universitare la personal de suport ce activează în domeniul cercetării, au beneficiat de îndrumarea oferită de experţii CESP în cadrul unor ateliere de lucru, cursuri de instruire şi întâlniri dedicate dezvoltării şi redactării de propuneri de proiecte. 

"Pentru cercetători, acest centru a însemnat sprijin, i-a ajutat să se conecteze cu parteneri internaţionali care activează în acelaşi domeniu şi i-a eliberat de povara administrativă pe care o presupune elaborarea unui proiect prin care se doreşte obţinerea de finanţare europeană. Mai mult, prin CESP au primit îndrumare cu privire la oportunităţi de finanţare. Pentru Institutul GeoEcoMar, derularea proiectului CESP a dus la creşterea portofoliului de proiecte, a dus la o creştere a eficienţei privind gestionarea propunerilor şi proiectelor, care a permis intrarea în mai multe consorţii ceea ce, în ultimă instanţă, s-a tradus şi prin creşterea fondurilor atrase din finanţare externă", afirmă Adrian Stănică, directorul general GeoEcoMar.

În perioada de implementare a proiectului, respectiv 1 mai 2020 - 27 aprilie 2023, centrul CESP a oferit cercetătorilor ce activează în GeoEcoMar suport pentru depunerea a 45 propuneri de proiecte la Programul Horizon 2020 şi Horizon Europe. 14 dintre acestea au fost declarate câştigătoare şi sunt finanţate. Rata de succes ce depăşeşte 31% în prezent poate creşte, având în vedere faptul că 8 propuneri se află în evaluare. De asemenea, la alte programe cu finanţare europeană, GeoEcoMar a depus peste 10 propuneri de proiecte. 

Echipa de experţi CESP i-a instruit pe cercetători să identifice surse de finanţare în cadrul programelor Horizon 2020 şi Horizon Europe, să găsească parteneri externi pentru propunerile lor, să redacteze propuneri concrete de proiecte internaţionale şi să parcurgă toţi paşii unui proiect, de la iniţiere, elaborare, depunere a propunerilor până la contractare, implementare şi evaluare. 

"Prin acest centru, cercetători din întreaga comunitate ştiinţifică din ţară au fost învăţaţi să facă paşii necesari realizării unor propuneri de succes, de la înscrierea în sistemul electronic pentru depunerea proiectelor până la punerea lor în aplicare. De asemenea, angajaţi din departamentele de suport pentru cercetare au fost instruiţi cu privire la bunele practici pentru a implementa proiectele din punct de vedere administrativ-financiar. În acest fel, cercetătorii au fost eliberaţi de corvoada birocratică", afirmă Daniela Vasile, coordonator CESP. 

Proiectul „Dezvoltarea Centrului de Suport pentru iniţierea şi implementarea Proiectelor de Cercetare-Dezvoltare Europene şi Internaţionale în cadrul INCD GeoEcoMar” - CESP este finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Operaţiunea: Crearea de sinergii cu acţiunile de CDI ale programului-cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene şi alte programe CDI internaţionale. Contractul de finanţare nr. 243/28.04.2020 a fost încheiat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Competitivitate 2014-2020.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar a fost fondat în 1993, având drept obiective cercetarea geologică, geofizică şi geo-ecologică a sistemului Dunăre – Delta Dunării – zona costieră - Marea Neagră. Cercetările complexe (geologice-geofizice-geoecologice) interdisciplinare, în colaborare cu specialişti din toate domeniile ştiinţifice, privesc mai ales geneza şi evoluţia sistemelor fluviu – deltă – mare, a zonelor deltaice şi lagunare, cartarea geologică şi geofizică a Mării Negre, mai ales a Platformei Continentale din largul coastei româneşti. 






 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.