Peste 4.500 de pacienţi au primit 31.000 de consultaţii în policlinicile sociale ale Fundaţiei Regina Maria, cheltuieliule anuale ridicându-se la 500.000 de euro, a anunţat, joi, fondatorul Fundaţiei Policlinici Sociale Regina Maria, Warga Enayati.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt foarte fericit că am reuşit ca policlinicile sociale să supravieţuiască, prima "Baba Novac" şase ani. A doua, Sala Palatului serbăm azi doi ani de la deschidere. Am ajutat bolnavi cronici. Acum avem proiectul stomatologie, care merge foarte bine. Sper să le putem folosi la maximum şi lumea să ştie de ele. Aceste policlinici se susţin 80 la sută cu sponsori. Medicina socială este un domeniu de pionierat în România anului 2017, iar cele două policlinici sunt în continuare şi după şase ani singurele de acest fel care aparţin unei fundaţii. Lupta noastră cu sustenabilitatea actualului sistem social este continuă. Ne zbatem în fiecare zi între dramele celor care ar avea nevoie de ajutor şi sincopele unui sistem gândit mai mult din birouri şi mai puţin din realitatea crudă a vieţii", a spus Enayati.

El a mai afirmat că este nevoie de susţinere pentru că nu îşi poate permite să întrerupă tratamentul pe care îl dă gratuit câtorva sute de oameni fără venituri. "Avem nevoie de susţinere. Nu ne permitem să nu mai dăm medicamente gratuite oamenilor fără venituri şi nici să le închidem uşa în nas spunându-le că nu mai pot fi văzuţi de medici", a declarat Fondatorul FPSRM.

Potrivit lui Wargha Enayati, de la înfiinţare au fost 31.000 de consultaţii, 4500 de pacienţi, cheltuieli peste 500.000 de euro pe an, din care 400.000 pentru sănătate. În Policlinica Baba Novac lucrează 12 medici voluntari, un medic coordonator, iar la Sala Palatului 26 de medici, 3 asistente şi o infirmieră. "În realitate 6 ani de activitate medicală socială pentru policlinica Baba Novac unde au acces exclusiv persoanele fără venituri şi asigurări medicale arată cam aşa: 20 100 de consultaţii gratuite, 2200 de pacienti din care 600 bolnavi cronici care primesc lunar tratament medical, 12 medici voluntari, un medic coordonator şi o asistentă. Peste 400 000 de euro cheltuieli pentru cele două policlinici numai anul trecut. Medicina socială costă în primul rând uman şi emotional, dar şi financiar şi pentru asta avem de mulţumit partenerilor şi prietenilor noştri”, a adăugat fondatorul FPSRM.

Cristiana Mateoiu, director executiv al Fundaţiei, a spus că, "dacă am fi business ne-am mândri că suntem singurii, dar fiind un rezolvator de probleme sociale nu suntem chiar fericiţi că doar noi facem asta".

"Din păcate, iată sunt şase ani de când persoanele fără asigurare şi fără venituri sunt tratate în Policlinica Baba Novac. Aceşti oameni nu au soluţie medicală decât în sistemul de urgenţă. Şi atunci, noi suntem singurii care în Bucureşti putem primi aceste persoane, indiferent de problema lor de sănătate, Avem deja 2.200 de pacienţi înscrişi în Policlinica socială Baba Novac cărora le oferim servicii medicale gratuite, de la medicină internă, generală, toate specialităţile de bază, stomatologie, cele cu boli cornice, dându-le şi medicaţia de care au nevoie. Sunt peste 600 de pacienţi care vin lunar la noi şi-şi iau medicaţia gratuit. Avem peste 17 medici voluntari, un singur medic coordonator care este şi mama şi tată, şi diagnostician şi rezolvator de probleme, doctorul Vlad Romanescu, care de şase ani este alături de noi", a explicat Mateoiu.

De doi ani a fost deschisă a doua policlinică socială, cea de la Sala Palatului. "Aici vin pacienţii care au asigurare medicală, dar le este foarte dificil să respecte traseul clasic. Au fost peste 3.500 de pacienţi anul trecut, cei mai mulţi sunt cei cu venituri mici. Dar, ne dorim să o trasformăm într-o sursă de finanţare pentru Policlinica socială Baba Novac", a spus Mateoiu.

Cheltuielile au crescut lunar exponenţial cu numărul de pacienţi şi servicii oferite. "Am pornit în 2011 de la 431 de consultaţii la Policlinica Baba Novac, cea care oferă servicii medicale exclusiv pentru persoane fără venituri şi asigurări medicale, iar azi am ajuns la 5.600 de consultaţii gratuite pe an. La Policlinica Sala Palatului am oferit 10.900 de consultaţii în doi ani. În anul 2016 au fost peste 7.000, iar anul acesta putem vorbi deja de 3.858 total consultaţii, analize medicale şi investigaţii. Nevoia de sustenabilitate ne-a pus mereu în situaţia de a gândi soluţii. Iată că deviza acestei policlinici este "Fă-te bine, facând bine" şi în acest sens am decis să lansăm un abonament stomatologic care, din analizele noastre, este cel mai convenabil de pe piaţă. Cu şase euro pe lună beneficiezi de consultaţie, plan de tratament, detartraj, o extracţie, o extirpare vitală cu obturaţie de canal şi o obturaţie. Cel mai important lucru este că parte din banii acumulaţi în acest fel merg către pacienţii fără venituri”, a mai spus Cristiana Mateoiu.

Policlinica Sala Palatului dispune de cabinete pentru toate specialităţile, inclusiv radiologie, mamografie, fizioterapie şi imagistică. Sunt trei grile de tarife în această policlinică: unul pentru pacienţii cu venituri sub 800 de lei, altul pentru cei sub 1.600 de lei şi ultimul tarif întreg pentru cei cu venituri mai mari de 1600 lei pe lună.

În plus a fost deschisă şi cafeneaua socială Sheida, unde a fost implementat sistemul "cafea în aşteptare", fiind considerată o viitoare sursă de venit pentru Policlinica socială Baba Novac.

Fundaţia Policlinici Sociale Regina Maria a aniversat joi şase ani de activitate medicală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.