Peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică în minivacanţa prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, atenţie specială urmând sp fie acordată staţiunilor turistice şi zonelor unde vor avea loc evenimente publice, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Sunt aşteptate să aibă loc peste 130 de manifestări, la care vor participa aproximativ 90.000 de persoane, cele mai ample evenimente fiind la Iaşi şi Focşani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Conducerea ministerului a dispus ca, începând de astăzi, să fie asigurată o prezenţă sporită a efectivelor în stradă, pentru a descuraja comiterea de fapte nelegale şi pentru a asigura intervenţia rapidă în cazul unor situaţii de risc pentru cetăţeni, precum şi fluenţa traficului rutier. Aproximativ 23.000 de poliţişti şi jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri vor fi mobilizaţi, la nivel naţional în următoarele zile. Efectivele Ministerul Afacerilor Interne vor acorda o atenţie suplimentară zonelor aglomerate, precum staţiunile turistice şi locurile în care vor fi organizate evenimente publice. Conform estimărilor, vor avea loc peste 130 de manifestări, la care vor participa aproximativ 90.000 de persoane. Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, cele mai importante evenimente din punct de vedere al numărului de participanţi vor fi organizate în municipiul Iaşi şi municipiul Focşani, cu câte 5.000 de participanţi”, a afirmat Monica Dajbog.
 
Ea a precizat că aproape 300 de aparate radar vor fi folosite pe drumurile publice. 
 
“Având în vedere că în aceste zile se preconizează o intensificare a circulaţiei rutiere, echipajele de poliţie vor fi prezente pe drumurile cele mai aglomerate, pentru a asigura fluenţa traficului şi pentru a preveni accidentele de circulaţie, pentru a-i depista şi sancţiona pe şoferii care reprezintă un pericol pe drumurile publice, poliţiştii rutieri vor acţiona cu 285 de aparate radar, dar şi cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de alte substanţe interzise la volan. Echipajele rutiere vor fi sprijinite de colegii de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie, care vor monitoriza arterele cu risc crescut de accidente şi vor identifica zonele unde este nevoie de intervenţie urgentă”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI. 
 
Dajbog a mai afirmat că 190 de jandarmi montani vor fi prezenţi pentru a ajuta turiştii care vor avea probleme. 
 
“12 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie vor fi disponibile pentru a desfăşura misiuni în comun cu celelalte structuri operative ale ministerului, dar şi pentru a executa misiuni SMURD, în principal pentru transportul pacienţilor aflaţi în stare gravă. La rândul lor, aproximativ 4.900 de pompieri vor fi pregătiţi să ajute cetăţenii aflaţi în situaţii de pericol, inclusiv să le acorde asistenţă medicală de urgenţă. Turiştii care aleg să petreacă aceste zile la munte şi întâmpină probleme pot apela la cei peste 190 de jandarmi montani care vor fi de serviciu în aceste zile. Recomandăm turiştilor să folosească echipament corespunzător, să aleagă doar trasee deschise publicului şi să se intereseze cu privire la starea vremii înainte de a pleca la drum”, a declarat Monica Dajbog. 
 
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, inspectorul principal de poliţie Roxana Popazu, a afirmat că în această perioadă a fost suplimentat personalul care verifică documentele în punctele de trecere a frontierei. 
 
“A fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor de călătorie în punctele de trecere, astfel încât peste 3.700 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, la nivelul întregii ţări, misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat. Menţionăm faptul că, dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. Totodată, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control în vederea asigurării controlului de frontieră în parametri optimi. Precizez faptul că, în prezent, traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare”, a explicat Roxana Popazu. 
 
Comisarul şef de poliţie Octavian Dan din cadrul Poliţiei Române a anunţat că 10.000 de poliţişti vor acţiona zilnic în minivacanţa prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române. 
 
“Aproape 10.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Astfel, vor fi asigurate măsuri de menţinere a ordinii publice în locurile aglomerate, gări, aerogări, pieţe, precum şi localităţi turistice, în zonele de agrement şi punctele de trecere a frontierei. Poliţiştii rutieri vor acţiona pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens. Pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi blocajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei pe principalele căi de comunicaţie. Pentru monitorizarea traficului rutier şi coordonarea dispozitivelor de circulaţie pe principalele artere, în intervalele în care se preconizează un trafic intens, vor fi folosite elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, în funcţie de condiţiile meteorologice şi de valorile de trafic înregistrate”, a transmis Octavian Dan. 
 
El a adăugat că peste 1.500 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi pentru prevenirea accidentelor grave şi fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult şi a staţiunilor turistice. 
 
Căpitanul Ana Maria Burchi, ofiţer în cadrul Centrului de Informare Public al Jandarmeriei Române, a anunţat că 2.000 de jandarmi vor supraveghea manifestările din această perioadă. 
 
”În această perioadă, aproximativ 2.000 de jandarmi vor supraveghea zilnic, pentru ca toate manifestările din spaţiul public să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi fără incidente. Colegii mei vor fi prezenţi în principalele zone unde se vor organiza manifestări publice cu participarea unui public numeros, prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române. În ziua de 24 ianuarie vom fi prezenţi în special în localităţile Focşani, Sibiu, Iaşi, Cluj şi Craiova, acolo unde se vor desfăşura festivităţi militare şi religioase, unde se estimează participarea unui număr mare de persoane. Facem apel la toţi cei care vor participa la aceste manifestări să evite implicarea în activităţi sau acţiuni de natură să tulbure buna desfăşurare a evenimentelor, să respecte recomandările forţelor de ordine, să acorde o atenţie deosebită copiilor, iar în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să apeleze la jandarmii aflaţi în apropiere”, a afirmat Ana Maria Burchi. 
 
Locotenentul Florentin Daciu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că peste 4.900 de pompieri sunt pregătiţi să intervină zilnic. 
 
“Peste 4.900 de pompieri sunt pregătiţi să intervină zilnic, la nivel naţional, atât pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cât şi pentru gestionarea celorlalte tipuri de misiuni aflate în competenţă. În acest sens, colegii noştri pot interveni cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 122 echipaje de descarcerare, precum şi peste 420 echipaje SMURD care încadrează autospecialele pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, precum şi ambulanţe pentru transport neonatologic. Totodată, în staţiunea Păltiniş din judeţul Sibiu, a fost operaţionalizat un punct de lucru cu activitate temporară care să asigure intervenţia imediat în cazul producerii unor situaţii de urgenţă în proximitatea pârtiei de schi”, a precizat reprezentantul IGSU.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.