Peste 23.000 de angajaţi din Ministerul Afacerilor Interme (MAI) vor acţiona, la nivel naţional, în minivacanţa de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, urmând să fie prezenţi în locurile unde sunt organizate diverse evenimente, dar şi pe arterele aglomerate din această perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat, marţi, că în timpul acestei minivacanţe vor fi organizate peste 1.400 de evenimente la nivel naţional, iar efectivele ministerului vor fi prezente în aceste locuri. 
 
“Începând de mâine şi până duminică, la nivel naţional vor acţiona peste 23.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la alte structuri. Aceştia îşi vor concentra eforturile pe acţiunile de prevenire, fiind în acelaşi timp pregătiţi să intervină în sprijinul cetăţenilor în caz de nevoie. Conducerea Ministerul Afacerilor Interne a dispus ca efectivele mobilizate în aceste zile să acorde o maximă atenţie locurilor şi evenimentelor unde se aşteaptă un număr mare de persoane. Potrivit estimărilor de la acest moment, pe timpul minivacanţei vor fi organizate 1.470 de evenimente la care se preconizează prezenţa a peste 500.000 de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI. 
 
Monica Dajbog a menţionat că 6.000 de cadre MAI vor fi prezente la manifestările de Ziua Naţională a României. 
 
“Cu prilejul Zilei Naţionale a României, autorităţile centrale şi locale vor organiza 337 de manifestări publice şi ceremonii militare. Cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanţi vor fi în Bucureşti, Alba Iulia, Craiova, Cluj-Napoca şi Timişoara. Aproximativ 6.000 de cadre MAI cu peste 1.280 de mijloace tehnice vor participa la manifestările planificate pentru Ziua Naţională. La parada de 1 Decembrie care va avea loc în Capitală vor participa 327 de efective cu 28 de mijloace tehnice. Totodată, în cadrul evenimentului va fi organizată şi o expoziţie la care vor fi prezente 54 de cadre MAI, cu 28 de mijloace tehnice şi doi câini de serviciu. Pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor publice prilejuite de Ziua Naţională, structurile MAI vor fi în alertă la nivel naţional. Doar în Bucureşti vor acţiona peste 1.500 de cadre MAI”, a mai afirmat Monica Dajbog.
 
Ea a declarat că, în această perioadă, la nivel naţional vor acţiona peste 1.500 de poliţişti rutieri pentru fluidizarea traficului pe drumurile intens circulate şi vor fi folosite  300 de aparate radar. 
 
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, inspectorul principal de poliţie Roxana Popazu, a afirmat, la rândul său, că în această minivacanţă peste 3.700 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic acţiuni de control la graniţă. 
 
“A fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor de călătorie, astfel încât peste 3.700 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, la nivelul întregii ţări, misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat. Menţionăm faptul că, dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. Totodată, vor fi folosite staţii mobile de control în vederea asigurării controlului de frontieră în parametri optimi. Menţionăm că, în prezent, traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timp de aşteptare”, a explicat Roxana Popazu.
 
Ea a subliniat că se înregistrează o creştere a numărului de automarfare care se prezintă la frontieră. 
 
“O situaţie specială se înregistrează la traficul pentru camioane. În această perioadă se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă pentru efectuarea formalităţilor de frontieră în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, dar şi la cea cu Ucraina, unde se înregistrează un timp de aşteptare ridicat. Pe arterele destinate acestor autovehicule inspectoratele teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea, Sighetul Marmaţiei, Iaşi şi Giurgiu au luat toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră. 
 
Comisarul şef de poliţie Dan Octavian din cadrul Poliţiei Române a anunţat că 8.200 de poliţişti vor acţiona în teren în această minivacanţă. 
 
“În perioada 29 noiembrie - 5 decembrie, Poliţia Română va acţiona pe două paliere, unul este cel de prevenire şi descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale şi de impunere fermă a legii, folosind aproape 4.000 de autospeciale. În medie, zilnic, aproape 8.200 de poliţişti vor acţiona în teren. Peste 5.100 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, peste 1.500 sunt poliţişti de la rutieră, 564 de la Transporturi şi 983 sunt specialişti de la alte structuri. Poliţiştii rutieri vor acţiona pe căile de acces ce converg spre zonele de agrement, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi blocajelor rutiere, dirijarea, fluidizarea şi controlul circulaţiei pe principalele căi de comunicaţii spre şi dinspre staţiunile turistice”, a transmis reprezentantul IGPR.
 
De asemenea, căpitanul Ana Maria Burchi, ofiţer în cadrul Centrului de Informare Public al Jandarmeriei Române, a declarat că peste 3.000 de jandarmi vor fi prezenţi la evenimentele organizate în această perioadă. 
 
“Peste 3.000 de jandarmi vor veghea zilnic pentru ca toate manifestările din spaţiul public să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi fără incidente. Colegii mei vor fi prezenţi în principalele zone unde se vor organiza manifestări publice cu public numeros. Vom fi prezenţi în special în zona bisericilor, mâine, când se va sărbători Sfântul Andrei, pentru a ne asigura că activităţile religioase să se desfăşoare într-un mediu de linişte şi siguranţă. De asemenea, peste 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică la Mânăstirea Sfântul Andrei din localitatea Ion Corvin din judeţul Constanţa, pe timpul pelerinajului de la Peştera Sfântului Andrei. Totodată, vom fi prezenţi în toate zonele unde se vor desfăşura manifestări de Ziua Naţională a României, dar şi în zona târgurilor de Crăciun, care se organizează în mai multe localităţi din ţară, dar şi în Bucureşti”, a afirmat Ana Maria Burchi. 
 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, maiorul Adrian Marin, a anunţat că pompierii sunt pregătiţi să intervină în această minivacanţă.  
 
“Astfel, peste 4.800 de pompieri sunt pregătiţi să intervină, zilnic, atât pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cât şi pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetăţenilor. În acest sens, colegii noştri pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 131 de maşini de descarcerare, precum şi peste 440 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, precum şi ambulanţe pentru transport neonatologic”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IGSU. 
 
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, sublocotenentul Eugen Fricosu, a afirmat că 13 elicoptere sunt pregătite să intervină zilnic. 
 
“Treisprezece elicoptere vor fi la datorie zilnic, pregătite să intervină în sistem integrat pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, precum şi pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică. Dintre acestea, 12 elicoptere sunt echipate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, transferului interclinic al pacienţilor critici, căutare-salvare şi evacuarea persoanelor dispărute, precum şi pentru transportul echipelor medicale şi a organelor prelevate pentru transplant. Misiunile SMURD vor fi executate prin punctele de operare aeromedicală dispuse în Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Jibou, Arad, Caransebeş şi Craiova. Totodată, aceste elicoptere pot interveni şi pe teritoriul Republicii Moldova şi al Bulgariei, la solicitarea autorităţilor din statele vecine. În ceea ce priveşte componenta de ordine şi siguranţă publică, un elicopter IGAV echipat cu sistemul FLIR va continua misiunea de monitorizare aeriană a frontierei de vest a României”, a transmis reprezentatul IGAv.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.