Peste 200 de persoane, printre care elevi, studenţi, militari români şi britanici de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu au participat, luni, la o acţiune de ecologizare a plajei Modern din municipiul Constanţa. Evenimentul s-a desfăşurat prin aplicare metodelor japoneze Kaizen privind îmbunătăţirea relaţiilor sociale la nivelul oraşelor, fiind prezenţi şi mai mulţi specialişti japonezi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primăria municipiului Constanţa şi Institutul Kaizen România au organizat luni, acţiunea ”5S Public” - „Curăţenie la standarde japoneze“- un eveniment complex de aplicare a metodelor japoneze Kaizen, pentru îmbunătăţirea relaţiilor sociale la nivelul oraşelor, reunind parteneri din mediul privat, administraţie publică şi ONG-uri.

Astfel, peste 200 de persoane, printre care elevi de la Liceul Teoretic “Ovidius”, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic “Traian”, cercetaşii marini, militari români şi britanici de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu au fost prezenţi la o acţiune de ecologizare a plajei Modern din municipiul Constanţa, la eveniment participând şi mai mulţi specialişti japonezi în Kaizen care îşi ghidează afacerile urmând această filosofie.

Directorul Institutului Kaizen România şi preşedintele Kaizen Manager Club, Julien Bratu, a declarat că prima acţiune de acest gen a avut loc în 2011 şi a mers în mai multe oraşe din ţară cu acest proiect. 

“Am avut prima acţiune în 2011. Am căutat întotdeauna primari cu minte deschisă şi cu responsabilitate socială şi într-adevăr am fost în multe oraşe ale ţării, reuşind să obţinem întotdeauna la finalul acestor acţiuni satisfacţie şi bucuria oamenilor. Dar trebuie să realizăm că un astfel de proces durează foarte mult. În Japonia a durat 10 ani până s-au văzut primele rezultate, nu cred că în România va fi mai repede însă trebuie să fie cineva care face pasul înainte şi apoi alţii care urmează şi sunt perseverenţi pe acest drum”, a explicat Julien Bratu.

Acesta spune că îi are alături pe japonezi deoarece ei sunt un model de calitate socială, poate cel mai ridicat din lume. ÎnÎ plus, el a menţionat că astfel oamenii se pot transforma făcând curăţenie, că nu este nevoie de un impuls pentru a face acest lucru, ci trebuie să fie ceva sistematic.

“Acest mod este un mod standardizat, adică cu cele mai bune practici pentru ca oamenii să se transforme făcând curăţenie, înţelegând că nu trebuie să fie un impuls din exterior sau interior, ci trebuie să fie ceva sistematic pentru ca atât ei, cât şi ceilalţi cu care relaţionează să fie mai bine, să o ducă mai bine”, a explicat Julien Bratu.

La rândul său, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, care a fost prezent la acţiunea de ecologizare, el purtând o bluză pe care era inscripţionat “Facem curat”. El a declarat că oamenii din Japonia prezenţi la Constanţa au făcut din filosofia Kaizen un mod de viaţă.

“După ce m-am întâlnit cu alţi colegi primari din ţară, după ce m-am întâlnit cu cei de la Institutul Kaizen, s-a ivit această oportunitate, să vină oameni din Japonia, care fac lucrul acesta în fiecare zi, care şi-au făcut din asta un mod de viaţă, care au reuşit să schimbe oraşe şi am profitat de prezenţa lor în România. I-am invitat la Constanţa tocmai pentru a mai da un semnal de unire, că acest efort ţine de fiecare dintre noi, nu de un singur om, nu de o mână de oameni, dar fiecare dintre noi putem schimba lucrurile”, a explicat edilul. El a mai spus că printre oaspeţii japonezi prezenţi în ţara noastră se află foşti şefi de poliţie, un fost viceguvernator din Tokyo. “Sunt oameni care auvenit aici şi rup bariere de mentalitate. Evident că asta ţine de educaţie, nu doar să spunem de o acţiune, educaţie nu doar fizică, ci educaţie şi spirituală dacă vreţi”, a menţionat edilul.

Făgădău a mai spus că municipiul Constanţa are o problemă cu curăţenia, dar acest lucru nu poate fi rezolvat de un singur om sau de o singură firmă, precizând că cea mai mare mizerie este pe proprietăţi private.

“Constanţa are o problemă legată de curăţenie, iar această problemă nu poate fi rezolvată de un singur om sau de o singură firmă sau de un singur contract. Vreau să vă spun că cea mai mare mizerie nu este pe spaţiul public, cea mai mare mizerie este pe proprietăţi private. Poliţia Locală i-a notificat pe toţi proprietarii. Noi am intervenit cu voluntari acolo unde s-a putut şi de la gesturi mărunte aruncat chiştocul de ţigară, scuipat coji de seminţe, până la aruncat moloz rezultat din construcţii pe câmpuri sancţionăm pe toată lumea care încalcă regulile de convieţuire într-o comunitate”, a menţionat primarul Constanţei.

Pentru al optulea an consecutiv, Institutul Kaizen România şi Asociaţia Kaizen Manager Club, alături de Asociaţia Clean-Up Japonia, organizează acţiunile „5S Public”, aflându-se pentru prima oară în Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.