Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au desfăşurat, în perioada minivacanţei de Paşte, peste 11.200 de intervenţii în situaţii de pericol, în timp ce echipajele ISU au avut peste 5.600 de misiuni, în uşoară creştere faţă de anul trecut. Dintre acestea, circa 4.700 au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 269 pentru stingerea de incendii. Poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant 571 de autori de infracţiuni şi au dat peste 23.000 de amenzi, în valoare de 9,6 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La manifestările religioase organizate la cele mai importante lăcaşuri de cult au participat aproape 1,7 milioane de persoane. Structurile de ordine publică au desfăşurat peste 11.200 de intervenţii în situaţii de pericol, iar echipajele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au efectuat aproximativ 5.600 de misiuni dintre care aproximativ 4.700 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 269 pentru stingerea de incendii”, a transmis, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Totodată, poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant 571 de autori de infracţiuni şi au aplicat peste 23.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9,6 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, faţă de anul trecut, numărul infracţiunilor comise cu violenţă a scăzut cu 23%.

În fiecare zi, poliţiştii rutieri au folosit aproximativ 300 de radare, dar şi dispozitive care semnalează consumul de alcool şi de substanţe interzise la volan.

Astfel, în urma neregulilor constatate în trafic, au fost retrase peste 680 de certificate de înmatriculare şi au fost reţinute aproape 2.000 de permise de conducere, dintre care 37 pentru consum de droguri sau de alte substanţe interzise.

”Numărul victimelor accidentelor grave de circulaţie, înregistrate începând de joi, a scăzut cu aproximativ 36 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 53% faţă de anul 2021”, a menţionat Dajbog.

În fiecare zi, în medie, au fost mobilizaţi aproximativ 25.270 de angajaţi MAI.

Astfel, zilnic, aproape 5.000 de pompieri cu peste 3.700 de mijloace tehnice au fost la datorie pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii, au transmis, la rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Răspunsul la urgenţele medicale a fost asigurat prin intermediul celor peste 500 de echipaje SMURD, dintre care peste 320 de echipaje încadrate de pompieri paramedici, 32 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament neonato), 73 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 120 de echipaje pentru descarcerare.

Potrivit IGSU, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul misiunilor din acest an înregistrează o uşoară creştere, astfel că în anul 2023 au fost 5.656, faţă de 5.584 intervenţii în anul 2022.

Majoritatea misiunilor gestionate de pompieri au constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, peste 80% din numărul total de intervenţii, ceea ce înseamnă 4.688 de astfel de situaţii. De asemenea, s-a intervenit pentru stingerea a 269 de incendii, 28 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum şi în alte 671 de misiuni de protejare a comunităţilor.

În cele patru zile, 4.677 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 23 au fost salvate din incendii sau alte situaţii deosebite.

Totodată, în perioada 12-17 aprilie, inspectorii de prevenire au derulat 618 controale la nivel naţional, iar neregulile identificate au fost sancţionate cu 1.444 de avertismente şi 119 amenzi, în cuantum de peste 700.000 de lei.

”Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor continuă să genereze pierderi de vieţi şi pagube importante, astfel că şi în acest sfârşit de săptămână au fost înregistrate incendii care au avut drept cauză probabilă lumânările sau candelele aprinse lăsate nesupravegheate ori amplasate în mod necorespunzător. Un astfel de eveniment nefericit a avut loc ieri (luni - n.r.) după-amiază, în municipiul Giurgiu, unde pompierii au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă. În încercarea de a limita propagarea flăcărilor, un bărbat a suferit arsuri la nivelul feţei, iar fiul acestuia a suferi un atac de panică. Ambele persoane au primit asistenţă medicală la faţa locului, iar ulterior au fost transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate”, a arătat IGSU.

Un alt incendiu, care a fost generat de jarul căzut din sobă, a avut loc, sâmbătă, la o locuinţă din oraşul Balş, judeţul Olt. Echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau generalizat, la întregul imobil. Concomitent cu misiunea de stingere, echipajele medicale au asistat proprietarul locuinţei care a suferit un atac de panică. Cu efort susţinut, salvatorii au lichidat incendiul în limitele găsite, fără a fi înregistrate pierderi de vieţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.