Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă, la slujba de Bobotează organizată pe faleza Cazinoului din Constanţa, iar la finalul ceremoniei Arhiepiscopul Tomisului a aruncat trei cruci în mare. Douăzeci de persoane s-au aruncat în apă pentru a le recupera, iar la final credincioşii au primit sticle cu apă sfinţită din partea jandarmilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat,sâmbătă, începând cu ora 8.40, Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, iar de la ora 11.15 s-a pornit în procesiune de Bobotează, de la Catedrală până la Cazinoul Constanţa, iar mai multe care trase de boi şi de măgări au cărat butoaiele cu apa care urma să fie sfinţită.

După ceremonia religioasă, Arhiepiscopul Tomisului a urcat într-o barcă şi a mers spre larg pentru a arunca cele trei cruci de lemn în apă. Aproximativ 20 de persoane aşteptau deja acest moment, aflându-se pe două ambarcaţiuni la câţiva metri de ţărm. În momentul în care crucile au fost aruncate în mare, persoanele respective au sărit în apă, trei tineri reuşind să ajungă primii la cruci şi să le aducă la mal. Ei au primit din partea Arhiepiscopului Tomisului mai multe obiecte bisericeşti.

IPS Teodosie a afirmat la finalul ceremoniei că Boboteaza din acest an a fost cu soare şi temperaturi ridicate şi că îşi doreşte ca această temperatură ridicată să fie şi în sufletul oamenilor.

“Boboteaza anului 2018 este cu soare şi cu temperatură ridicată. Sigur, se vorbesc multe despre această temperatură, important este ca această temperatură ridicată să fie şi în sufletul nostru, o temperatură a credinţei curate şi înalte. Şi anul acesta am putut veni la mare să sfinţim apa mării, să aruncăm crucile şi să nădăjduim că anul acesta va fi un an cu lumină şi cu bucurie”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Unul dintre tinerii care a reuşit să prindă crucea are 29 de ani şi este salvamar. El s-a aruncat în apă fără costum de neopren, dar spune că nu i-a fost frig, soarele l-a încălzit, iar apoi a reuşit să se încălzească înotând. El a precizat că a fost foarte emoţionat deoarece a reuşit să prindă crucea.

Printre bărbaţii care au sărit în apă s-a aflat şi o femeie de 30 de ani, care este instructor de înot în Constanţa. Valentina Feodorov a spus că este pentru prima oară când face acest lucru, să sară în apă după crucile aruncate la Bobotează, dar deşi nu a reuşit să prindă niciuna a spus că este foarte fericită că a participat, spunând că nu i s-a părut dificil şi apa nu era rece. 

După încheierea ceremoniei religioase, a început împărţirea sticlelor cu apă sfinţită către credincioşi. Sticle au fost aşezate în formă de cruce pe faleza din faţa Cazinolui, în faţa acestora se afla şi o cruce din gheaţă. Jandarmii au delimitat perimetrul respectiv cu garduri, ei fiind cei care au împărţit sticlele credincioşilor.
Oamenii, în general, nu s-au înghesuit, aşteptând liniştiţi să le vină şi rândul, dar au fost şi situaţii când unele persoane au încercat să ajungă mai repede la apă şi s-au îngrămădit, creând unele busculade.

De asemenea, carele trase de boi şi de măgari au pornit apoi pe principale artere ale Constanţei pentru ca apa sfinţită să poată ajunge şi la credincioşii care nu s-au putut deplasa la slujba de Bobotează.

Peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile “Tomis” au asigurat măsurile de ordine publică la ceremonia religioasă prilejuită de Bobotează, alături de lucrători din cadrul  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţiei Locale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.