Peste 1.500 de silivicultori au protestat miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de prevederi ale HG 924/2015, care au dus la restrângerea activităţilor Romsilva de exploatare şi prelucrare a lemnului, şi au cerut Guvernului acordarea de subvenţii proprietarilor de păduri, pentru prevenirea defrişărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, veniţi din toate judeţele ţării, au solicitat modificarea HG 924/2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, motivând că, prin art. 74 şi 75 se încalcă Constituţia României, dar şi Codul Silvic, neluându-se în considerare că pădurea este bun de interes naţional.

"Articolele 74 şi 75 din regulament duc la aservirea pădurilor statului român grupurilor de interese, nelăsând nicio şansă gospodăririi durabile a pădurilor, efectuării de împăduriri şi de lucrări de combatere a inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării, nelăsând nicio şansă generaţiilor viitoare de a avea păduri. De asemenea, art. 74 şi 75 din regulament duc la restrângerea activităţilor şi atribuţiilor administratorului pădurilor statului Romsilva prin desfiinţarea activităţilor de exploatare şi prelucrare a lemnului, având ca efecte imposibilitatea gospodăririi durabile a pădurilor statului şi concedierea a 7.000 de salariaţi de la Romsilva. Aplicarea aricolele 74 şi 75 din regulamentul aprobat prin H.G. nr. 924/2015 constituie o ameninţare la menţinerea şi gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat şi, conform Legii nr. 2/2016, o ameninţare la siguranţa naţională", a spus preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu.

Regulemantul prevede, la articolele menţionate, că, în cadrul valorificării masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică, pentru administratorii de fond forestier proprietate publică, cu rol atât în administrarea fondului forestier, cât şi de operator economic, se impune separarea, din punct de vedere juridic şi contabil, a celor două activităţi, pentru asigurarea imparţialităţii în îndeplinirea sarcinilor care le revin. Administratorul de fond forestier proprietate publică implicat în elaborarea documentaţiei de atribuire a masei lemnoase şi în selecţia participanţilor la procedura de vânzare poate participa la această procedură în calitate de ofertant doar cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Romsilva trebuie să îşi adapteze legislaţia de organizare şi funcţionare pentru aplicarea articolului 74 în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii , în noiembrie 2015.

Protestatarii au mai cerut Executivului să respecte Codul silvic şi să aloce subvenţiile legale proprietarilor de păduri, pentru administrarea şi paza pădurilor particulare până în 30 de hectare pentru a stopa astfel distrugerea lor.

"Din cauza neacordării subvenţiilor către proprietarii de păduri, nerespectându-se astfel Codul Silvic, în România sunt peste 600.000 hectare păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400.000 sunt deja distruse. Procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă. Prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 hectare păduri particulare este de 36 miliarde de euro", a mai spus Stoicescu.

Protestatarii, unii îmbrăcaţi în pădurari, au venit cu steaguri şi bannere inscripţionate cu: "Vrem să muncim!", "Demascaţi mafia lemnului", "Guvern pentru păduri",  "Salvaţi pădurile României", "Stopaţi corupţia în sectorul silvic. Modificaţi HG 924/2015 privind aprobarea regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, regulament ce duce la aservirea pădurilor statului şi pădurilor comunale grupurilor de interese", "Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic!" şi "Jos HG 924/2015!".

De asemenea, silvicultorii din Neamţ au adus câteva cruci mari din lemn, inscripţionate cu textele: "Erou pădurar Boboc Daniel", "Centrul de prelucrare a lemnului TG. Neamţ", "Erou pădurar Oul Ieronim", "Erou pădurar Ghiţă Victor".

Protestatarii au mai cerut să fie traşi la răspundere cei care au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 hectare de păduri particulare şi retrocedarea ilegală de păduri, dar şi măsuri urgente de consolidare a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, administratorul pădurilor proprietate publică a statului şi a unei părţi a pădurilor particulare din România, prin respectarea  atribuţiilor pe care Romsilva le are conferite prinCodul Silvic, care reglementează administrarea pădurilor ca totalitate a activităţilor tehnice, economice şi juridice şi prin asigurarea managementului forestier durabil la pădurile administrate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.