Peste 1.200 de pompieri cu 280 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei din judeţele aflate sub cod galben de inundaţii, fiind totodată monitorizate permanent cursurile de apă pentru stabilirea debitelor cursurilor de apă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de către reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 1.200 de pompieri, cu 280 mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale din zonele aflate sub cod galben de inundaţii.

Conform atenţionării de cod galben transmisă de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabilă până sâmbătă, la ora 20.00, pe mai multe râuri din judeţele Argeş, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Gorj, Sibiu, Mehedinţi, Prahova, Vâlcea se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii.

De asemenea, meteorologii informează că în perioada următoare vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.

"Având în vedere că sunt preconizate efecte asupra populaţiei, în judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor hidrologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în  zonele vizate de codul galben de inundaţii, sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce efecte pentru comunităţi”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, pentru a putea interveni, pompierii au pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

"Dacă situaţia din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă se vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă”, se mai arată în document.

IGSU recomandă cetăţenilor din zonele vizate de atenţionări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum şi parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic şi grindină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.