Anul şcolar 2016-2017 începe la fel cum au început şi ceilalţi din ultimele două decenii, cu între 1.000 şi 1.500 de şcoli fără autorizaţie sanitară, ceea ce înseamnă peste 4.000 de clădiri aparţinând acestor şcoli, majoritatea problemelor fiind cauzate de lipsa apei potabile în zonele respective, a explicat, pentru News.ro, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Cristina-Monica Anisie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Vreau să fie foarte clară problema autorizaţiilor sanitare. Avem peste 4.000 de clădiri în care funcţionează între 1.000 şi 1.500 de şcoli fără autorizaţie sanitară. Ca să fie şi mai clar, în Maramureş, spre exemplu, avem o şcoală care are în administrare opt clădiri. Deci peste 4.000 de clădiri nu înseamnă tot atâtea şcoli. Înseamnă între 1.000 şi 1.500 de şcoli. Apoi, cele mai multe unităţi nu primesc autorizaţie sanitară întrucât nu au apă curentă. Dar acolo nu există apă curentă în toată localitatea, nici la dispensar, nici la şcoală, nicăieri. Sunt probleme nerezolvate de decenii”, a explicat secretarul de stat.

Neavând apă curentă, respectivele clădiri, implicit şcoli, nu au grupuri sanitare în interior, motiv în plus să fie respinsă autorizarea sanitară.

“Şcolile nu au apă curentă şi nu au nici grupuri sanitare în interior, dacă nu au apă curentă. Nu este vina Ministerului Educaţiei pentru că respectivele localităţi nu au apă curentă. Trebuie căutate soluţii la alt nivel. Nu putem da vina nici pe inspectori şi nici pe directori, pentru lipsa apei curente din zonele respective”, a adăugat Anisie.

Alte probleme legate de începerea noului an şcolar, dar care ar urma să fie rezolvate mai repede, au vizat şcolile cu internate şi cantine.

“În cazul şcolilor care au internat  şi cantină obţinerea autorizaţiei sanitare este şi mai riguroasă. Un exemplu, dacă trei linguri nu corespund standardelor, unitatea nu primeşte autorizaţie”, a explicat secretarul de stat, precizând însă că aceste probleme se rezolvă mai uşor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.