Perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap a fost majorată de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni, anunţă Ministerul Muncii, precizând că măsurile sunt cuprinse într-o Hotărâre de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hotărârea adoptată, joi, de Executiv modifică şi completează HG nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

"Noile prevederi vizează: continuitatea în acordarea drepturilor; evitarea situaţiilor în care termenul nu poate fi respectat din cauza volumului mare de lucru; simplificarea şi fluidizarea activităţii comisiei; asigurarea confidenţialităţii datelor, care va elimina discriminarea la angajarea în muncă sau la înscrierea în diferite programe de formare; uşurarea vieţii persoanelor cu dizabilităţi, aflate în situaţia  de a finaliza un dosar de încadrare în grad de handicap şi de a începe imediat pregătirea pentru întocmirea celui de revizuire; reducerea efortului si costurilor administrative, atât ale beneficiarilor cât şi ale administratiei publice", precizează Ministerul Muncii.

Potrivit Hotărârii de Guvern, depunerea cererii tip de evaluare complexă şi a documentelor necesare va putea fi făcută nu doar de către persoana solicitantă, aşa cum este prevăzut în prezent, ci şi de familia sa, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist, organizaţia neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap, sau, în lipsa acestora, de către orice persoană care o poate reprezenta. 

De asemenea, termenul de depunere a cererii-tip de evaluare complexă şi a documentelor necesare în cazul persoanelor care solicită reevaluarea a fost prelungit de la 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, la 60 de zile.

"În acest fel, se asigură o perioadă de timp suficientă pentru continuitate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap al căror certificat va expira şi pentru care comisia de evaluare trebuie să elibereze unul nou", mai arată reprezententanţii Ministerului Muncii.

Totodată, termenul de soluţionare al contestaţiilor este schimbat de la 45 la 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea în Registrul de evidenţă al Comisiei Superioare.

"Această măsură a fost luată având în vedere volumul mare de activitate al comisiei superioare, de aproximativ 1.300 de contestaţii lunar.
În plus, noul act normativ prevede mărirea perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni", potrivit Ministerului Muncii.


Măsura va avea impact asupra a 243.827 de persoane, care reprezintă 30,76 la sută din totalul persoanelor încadrate în grad de handicap, mai susţin reprezentanţii Ministerului Muncii.

Dintre acestea, 3.892 au certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate de şase luni, iar 239.935 au certificat de încadrare în grad de handicap cu valabilitate de 12 luni, precizează instituţia.

"Certificatele eliberate până la data intrării în vigoare a acestei hotărâri rămân valabile până la sfârşitul perioadei de valabilitate, urmând ca în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, comisiile de evaluare să înlocuiască doar certificatele de încadrare în grad şi tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, conform noului model aprobat, fără o reevaluare a persoanelor respective de către ANPD", transmit reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ei precizează că Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi va emite instrucţiuni cu privire la modalitatea de emitere a noilor modele de certificate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.