Câteva sute de pelerini aşteaptă la rând, vineri după-amiază, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, oamenii motivând că au venit înainte să înceapă pelerinajul ca să evite aglomeraţia din următoarele zile, când rândul ar putea atinge şi trei kilometri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Vineri după-amiază, în curtea catedralei ieşene, sute de credincioşi se aflau la rând, pentru a ajunge la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, depuse în incinta lăcaşului de cult. Oamenii sunt veniţi din diverse judeţe, atât pe cont propriu, cât şi în mod organizat, prin intermediul parohiilor de care aparţin.
 
 
”Am venit din judeţul Neamţ, suntem mai mulţi. Ne închinăm şi ne rugăm să ne ajute Sfânta să fim sănătoşi şi să ne meargă bine tot anul. În fiecare an venim aici, dar nu mai putem sta la coadă mare, că suntem în vârstă. De asta noi venim mai repede”, a spus Maria N.
 
Timpul de aşteptare nu depăşeşte două ore, iar oamenii intră în catedrală pe o uşă laterală.
 
 
Tot vineri după-amiază, membrii unei familii din Bucureşti, care deţin o florărie, împodobeau baldachinul aşezat în curtea catedralei ieşene, unde vor fi depuse moaştele.
 
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineaţă, când racla cu moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până în 15 octombrie.
 
Alături de moaştele Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul.
 
Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi.
 
Potrivit reprezentanţilor Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care va asigura ordinea publică în timpul pelerinajului, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce ”va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.