Patru unităţi spitaliceşti din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi au fost dotate cu echipamente medicale de diagnosticare precoce în oncologia pediatică în cadrul unui proiect cu finanţare norvegiană în valoare totală de 5,6 milioane de euro, în cadrul proiectului fiind asigurată şi instruirea a 289 de cadre medicale din cele patru centru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Louis Turcanu” Timişoara şi Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii "Sf. Maria” din Iaşi sunt cele patru centre dotate cu echipamente medicale în valoare de 5,6 milioane de euro, bani proveniţi dintr-o finanţare norvegiană, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Cluj, coordonatorul proiectului, Cătălin Vlad.

"Proiectul cu finanţare printr-un grant norvegian şi-a propus îmbunătăţirea sănătăţii publice prin reducerea inegalităţii în domeniul sanitar. S-a derulat în patru centre de profil, în unităţi medicale din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi. Am dorit crearea unor centre dotate pentru diagnosticul precoce al pacienţilor din domeniul hematologiei şi oncologiei pediatrice, astfel încât să putem stabili un tratament oncologic multidisciplinar. Proiectul urmăreşte evoluţia pacienţilor pe perioada tratamentului şi post tratament. S-au achiziţionat trei RMN-uri, dotate cu sistem de monitorizare la distanţă şi aparate de anestezie pentru Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, un ecograf la Timişoara, şi au fost instruiţi 289 de specialişti, medici, asistente şi infirmiere', a spus Cătălin Vlad.

Patriciu Achimaş-Cadariu, conferenţiar universitar la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, a explicat că noua aparatură îi ajută în special pe copii, care de acum înainte pot fi monitorizaţi de la distanţă.

"Am avut gândul la micii noştri pacienţi. Deoarece Institutul Oncologic Cluj-Napoca se ocupă şi de cancerele rare, ne-am gândit că resursele umane în această specialitate sunt deficitare şi ne-am gândit cum să facem ca ele să rămână în ţară', a explicat Patriciu Achimaş-Cadariu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.