Patronul firmei Al-Carina din Ploieşti, aflată pe primul loc în topul furnizorilor de biocide, spune că între firma sa şi Hexi Pharma a fost "o luptă” şi că în ultimii trei ani Hexi Pharma "lua tot” în materie de contracte.El a explicat că firma lui Dan Condrea a venit pe piaţă cu testări făcute la un laborator din România, care arătau că produsele sunt foarte eficiente, testări contestate de specialişti germani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Cruceanu, patronul companiei Al-Carina, din Ploieşti, care distribuie dezinfectanţi şi în ultimii ani a avut contracte cu mai multe spitale publice a declarat, vineri, pentru News.ro, că între compania sa şi Hexi Pharma a fost "o luptă” şi că la sfârşitul anilor '90 compania sa nu pierdea licitaţii sau contracte în favoarea firmei lui Dan Condrea, dar că în ultimii trei ani Hexi Pharma "lua tot” în materie de contracte.

"La vremea aia (a doua jumătate a anilor '90 - n.r.) nu prea îmi luau contracte. De vreo patru ani de zile, de vreo trei ani luau tot” a afirmat Dan Cruceanu.

Întrebat cum îşi explică acest fapt, Cruceanu a spus că, în contextul în care legislaţia prevede standarde privind eficacitatea produselor biocide, Hexi Pharma a prezentat rezultatele unor teste care arătau că produsele sale sunt foarte eficiente în ceea ce priveşte concentraţiile de lucru şi timpii de acţiune, teste făcute într-un laborator din România, dar contestate de specialişti din Germania.

"La testările privind nu concentraţia, ci eficacitatea bactericidă, fungicidă, virucidă, microbactericidă (…) firma Hexi Pharma, la un moment dat, a apărut pe piaţă cu nişte testări la produse, testări din care reieşeau concentraţiile de lucru şi timpii de acţiune foarte mici. Vreau să spun că între mine şi ei a fost o luptă. Eu îmi făceam testările în Germania sau în Cehia, sau în Italia sau în Franţa, în laboratoare acreditate, ei îşi făceau testările la Unilab. Nu ştiu cine-i Unilab. Un laborator din România. De câte ori mă duceam la Comisia de biocide şi spuneam «dom'ne, testările mă costă atâta, sute de mii de euro» -  am acte, am hârtii cât am plătit pe aceste testări, pentru că pe nemţi nu-i interesează – mi se spunea de la Comisia de biocide «păi vedeţi că e un laborator Unilab în România care poate vă face mai ieftin». Eram îndrumat acolo. Niciodată nu am vrut să fac vreo testare la Unilab pentru că ştiam din discuţiile cu profesorii universitari mari din Germania care au aceste laboratoare, spunându-le: «uitaţi ce testare a trecut un produs de-al unei companii din România!» Ce conţine acel produs? Păi conţine x substanţă activă. La care ei îmi spuneau: «este imposibil să treacă acel standard». Pentru că acea substanţă nu trece acel standard”, a afirmat Dan Cruceanu.

Întrebat dacă nu i-ar fi fost mult mai uşor să meargă la Unilab:şi să testeze produsele vândute pe piaţa românească de compania sa, Cruceanu a răspuns negativ.

"Nu, pentru că la un moment dat alte firme din ţară producătoare, gen Romchim sau altele, şi-au făcut nişte produse practic copiind produsele Hexi Pharma. Aceeaşi cantitate de substanţă activă, aceleaşi substanţe active. Rezultatele testelor făcute la Unilab de acele companii aveau concentraţiile de lucru duble faţă de ale lui Hexi Pharma. Şi la un moment dat mi-am pus întrebarea:  oare aceeaşi concentraţie de substanţă activă de ce ies rezultatele duble la testări? Pentru mine a fost o întrebare. Eu, testările pe care le am, le-am plătit, o parte din ele din banii mei munciţi, credite la bănci. Nemţii nu acceptă, dacă e produs nemţesc, să fie testat în România. Producătorul le testează, emitea factură şi eu îi plăteam factura”, a mai spus patronul Al-Carina.

Dan Cruceanu, a cărui firmă vinde substanţe dezinfectante în spitale de aproape 20 de ani, spune că testele de sanitaţie făcute în România sunt "nule” şi că Ministerul Sănătăţii ar trebui să verifice periodic substanţele folosite.

"Aceste teste de sanitaţie care se fac în România sunt nule. Nu au nicio eficienţă, nu există ceva standardizat. (…) În România, nu există laborator acreditat unde să se facă testarea propriu-zisă. Ceea ce fac ei cu vata, că iau, că pun într-o eprubetă, astea sunt copilării. Practic ministerul ar trebui, nu ştiu, să investească nişte bani să facă altceva, să ia din produse o dată pe an, la doi ani, să trimită la testare produsele la laboratoare. Laboratoarele cele mai multe sunt în Germania. Testele de sanitaţie făcute în spitale sunt aproape nule”, a spus Cruceanu.

Omul de afaceri ploieştean mai susţine că dacă Hotărârea de Guvern privind noua avizare a produselor biocide va intra în vigoare în forma în care este pusă în dezbatere publică, există posibilitatea ca multe dintre substanţele dezinfectante să dispară de pe piaţă.

"La ora actuală, este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii o Hotărâre de Guvern privind noua avizare a produselor biocide. Această nouă legislaţie a fost postată pe 13 mai, e în dezbatere publică 30 de zile, deci undeva pe 13 iunie se va încheia dezbaterea publică. Hotărârea de Guvern prevede ca în termen de două luni de la emiterea ei să ne prezentăm cu al doilea rând de teste privind eficienţa produselor. Un rând de teste la un produs costă undeva la 150.000 de euro. Un produs dezinfectant. Ai şapte, nouă produse, te duce şi la milionul de euro. Există credite, producătorii mai suportă şi ei o parte… Problema este acest termen de două luni. Testarea propriu-zisă la un produs durează până la trei luni. Raportul de la laborator, scrisul faptic durează aproape o lună. Şi ei obligă în două luni să venim cu al doilea rând de testări. Ministerul îşi rezervă ulterior, după cele două luni de zile, îşi rezervă 182 de zile ca să scrie noile avize. Multe produse de pe piaţă vor dispărea”, a spus Cruceanu.

Întrebat dacă prevede o criză a dezinfectanţilor acesta a răspuns: "S-ar putea”, adăugând că speră ca afacerea sa să crească.

Ministerul Sănătăţii a publicat, joi, lista contractelor de achiziţii de biocide raportate în Sistem electronic de achiziţii publice (SEAP) în anul 2015, precum şi o analiză comparativă a acestor contracte.

Potrivit documentelor, pe primul loc în topul firmelor care au furnizat biocide spitalelor se află compania Al-Carina, cu trei contracte în valoare totală de 10.036.644 lei. Cele trei contracte au fost încheiate, prin licitaţie deschisă, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (10.012.068 lei) în 2 decembrie 2015, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu (11.712 lei) în 28 iulie 2015, prin anunţ de atribuire la cerere de ofertă, şi cu Spitalul General CF 2 Bucureşti (576 lei) în 7 ianuarie 2015, prin cumpărare directă online.

Firma Al-Carina are sediul în Ploieşti, a fost înfiinţată în 1993 şi îi are ca acţionari pe Dan Cruceanu şi pe Alina Cruceanu.

Hexi Pharma a avut în total 607 contracte, dintre care 589 prin cumpărare directă online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.